Desemberkalenderen: Satan i detaljene

Av | 4. desember 2012

I desemberkalenderen vil vi, hver dag fram til julaften, løfte fram mennesker, organisasjoner, fenomener, nettsteder eller popkulturelle nedslag som har engasjert, provosert, beriket eller underholdt oss i 2012. I dag: Kristina Djarling.


***********************

I mars i år ble jeg via Twitter påminnet om at det er fem år siden den store politiaksjonen mot Ungdomshuset på Jagtvej 69 i København, hvorpå vi prompte re-publiserte saken jeg gjorde i 2007. Jeg tenkte ellers ikke noe særlig på selve Ungdomshuset, eller på hvordan det går med frikere og trekantet ungdom i min fordums studiehjemby i dag. Men jeg kunne ikke slippe tanken på Rut Evensen, den bunnløst konservative damen som kjøpte eiendommen på Jagtvej, som var en slags kjendis i Danmark på midten av 2000-tallet. Hun drev – og driver stadig, har jeg siden skjønt – den religiøse sekten Faderhuset, som siden har solgt Ungdomshus-tomten med blodrøde tall som takk. Hun prøvde å kapitalisere på sin polariserende offentlige person i 2007, da hun blåste til kulturkamp med sitt helt eget parti med det utsøkt ironiske navnet Frihedspartiet. Det gikk ikke spesielt bra, men det stoppet ikke den driftige fruen: I september kunne man lese at Frihetspartiet gjenoppstår, med abort og kun abort* på programmet: «Der er en stor efterspørgsel efter et parti, der klart tager afstand fra fri abort. Frihedspartiet vil have abort­sagen som absolut vigtigste mærkesag», sa Rut Evensen til dansk TV2 den gang. Mon det.

Hvorom allting er var september en god måned for Faderhusets PR-avdeling, for noen uker før relanseringen av Frihetspartiet kom Faderhuset brasende inn i min bevissthet en gang til, på et vis jeg aldri kommer til å glemme. Noensinne. Foranledningen var Lady Gagas konsert i Parken i København. En gledelig begivenhet for tusener av jevne dansker, antakelig, men noen visste bedre. Utenfor den store fotballarenaen på Østerbro skrudde Faderhusets aktivist Kristina Djarling på videokameraet, og fremførte en syvminutters monolog som ikke ligner på noe du har sett før. Du skal få se den selv, og det er ikke mye man kan si om dette epic screed hvor Djarling, stadig mer eksaltert, forklarer oss hvorfor Lady Gaga er Satan. Nei, det er ikke slik du tror. Det er ikke et språklig bilde for å diskreditere popstjernen for å lage dårlig eller upassende musikk; Det er et lite essay om hvorfor Lady Gaga rent faktisk er Satan. Som i «sandheden er, at hun er satanist». Mon det, også.

Jeg liker Gaga, og jeg misliker religiøs fanatisme i alle former. Som betenkning om påvirkningskraft og ungdomskultur er Djarlings utbrudd ubrukelig, og så svoveltungt at det ikke er mulig å ta på alvor. Det er likevel ikke meningen å henge ut Kristina Djarling. Tvert imot: Vi vil bare gi henne en bruskasse å stå på. Wikipedia kaller en blogg for «a modern form of the soapbox». Vi gjør bare jobben vår.

Lady Gaga kommer til Norge denne uken. [Lydeffekt]

___________________________

AKTUELL KONSERT:

Lady Gaga spiller i Norge 6. desember.

 

* Frihedspartiet fikk senere noen kulepunkter til i sin politiske portefølje.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*