Desemberkalenderen: Poden står på egne bein

Av | 3. desember 2014

For noen år siden skrev Dagbladets daværende mediekommentator, Jan Omdahl, en artikkel hvor han anbefalte en bunke podkaster. Ingenting bemerkelsesverdig i det i og for seg, om det ikke hadde vært for at Omdahl samtidig la inn en passus om at podkasten kanskje behøvde å «gjenoppdages». I dag framstår premisset for Omdals (ellers utmerkede, om enn nokså opplagte) anbefalinger omtrent like fremmed som påstanden fra andre kommentatorer om musikkvideoens død i åra før YouTube. Med snakkisen Serial har det amerikanske poduniverset fått sin første kjempesuksess, og liknende suksesshistorier finnes, i mindre skala, over hele verden.

Grunnen er enkel: Podkasten kan være veldig mye forskjellig, men i sin essens er den først og fremst et barn av radioen, det mest intime mediet som finnes. Jeg har fått et nært – nærmest personlig – forhold til programlederne for mine favorittpodkaster, fordi de henvender seg direkte til meg. Da Julie Turner ble utnevnt til sjefredaktør for mediehuset Slate tidligere i år, føltes derfor nærmest som om jobben hadde gått til en venn: Jeg har ansett meg selv som en Slate-venn i mer enn ti år, men mer enn det er jeg en lojal følger av John [Dickerson], Emily [Bazelon] og David [Plotz} på Political Gabfest, og av Stephen [Metcalf], Dana [Stevens] og Julia [Turner] på Culture Gabfest. Ukentlige samtaler og smaksdommer i mer enn et halvt tiår må før eller seinere gi oss et slags innblikk i menneskene som tolker og mener, og jeg setter stor pris på dem.

Slate diskuterte nylig (bak betalingsvegg) hvilken egenskap som er best, å være god til å snakke, eller god til å skrive? Poenget var ikke å kåre en vinner, men når jeg er så sikker på at Julia Turner kommer til å bli en utmerket Slate-redaktør, er det ikke minst fordi hun hver uke på Culture Gabfest beviser sin evne til å lete fram og artikulere overraskende og ofte overbevisende synspunkter og tanker – den slags motstrømstenkning som Slate lever av. Dessuten er det godt å vite at magasinet fremdeles er under ledelse av en person som har podkasting under huden og forstår hvor viktig det er for å skape kontakt med leserne.

Bare det siste året, mens redaktørskiftet fra David Plotz til Julia Turner har vært underveis, har Slate utvidet stallen av podkaster med tre særlig interessante nyvinninger: I Mom And Dad Are Fighting debatterer Alison Benedikt og Dan Kois barneoppdragelse i bred forstand, på en måte som er spennende også for de overbevist barnløse; Amicus er en forholdsvis ny podcast hvor rettsreporter Dahlia Lithwick kommenterer amerikansk rettsvesen og Høyesteretts gjøren og laden; og sist men ikke minst er det Mike Pescas daglige program The Gist. Pesca, mangeårig paneldeltager på sportspodkasten Hang Up And Listen,  ble kapret fra radionettverket NPR, og bør være bevis nummer en når det skal føres sak for at retoriske gaver er like verdifulle som skriftlig formuleringsevne. Som en mannlig Julia Turner klarer Pesca alltid å vri noe nytt og tankevekkende, eller i det minste morsomt, ut av dagens nyhetsbilde.

Kvalitet er imidlertid ikke gratis (lenger), og som relativt nyslått sjefredaktør blir det Julia Turners oppgave å sørge for at Slate finner nye måter å finansiere journalistikken sin på. I år har medlemsprogrammet Slate+ sett dagens lys, hvor lesere som betaler en månedlig kontingent får tilgang til ekstra innhold. Foreløpig er det meste av Slates innhold stadig gratis, men jeg tipper at det vil bevege seg i retning av en eller annen form for betalingsløsning på sikt. Det smerter ganske sikkert de som husker magasinets tragiske flørt med abonnementsløsninger seint på 90-tallet (den gang publiserte Slate bare nytt innhold en gang i uka, og meninga var at du skulle printe det ut og lese det som et magasin!), lenge før brukerne var lært opp til at ikke alt på internett er gratis, men de siste åra har utviklinga svingt ganske entydig i retning av en form for leserbetaling.

Skrivekollektivet gratulerer Julia Turner med jobben, og håper på flere gode år for hennes podkastimperium. Min ukentlige pod-meny er stor og variert (jeg har presentert deler av den tidligere), men jeg kommer iallfall til å bli med til den andre sida av muren.

 

***

I desemberkalenderen vil vi, (nesten) hver dag fram til julaften, løfte fram mennesker, organisasjoner, fenomener, nettsteder eller popkulturelle nedslag som har engasjert, provosert, beriket eller underholdt oss i 2014. I dag: Julia Turners podkastunivers.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*