‘Det skal nok gå, alt sammen’

Av | 29. januar 2008

Gitte Seeberg forlater Ny Alliance, sorta like last time.

Gitte Seeberg, det lyse hodet (ikke bare grunnet den blonde hårmanken) i den forvirrede ledertroikaen i Ny Alliance, har gitt opp. Få dager før hennes nye parti kan feire åtte måneders eksistens, har Gitte Seeberg atter fått nok av å knokle i et parti som likevel bare skal være haleheng for Anders Fogh Rasmussen og Pia K., og melder seg ut. Dermed er det foreløpig siste skudd på stammen i den populære borgerlige disiplinen ’avhopping’ et faktum. Etter Leif Mikkelsen, Morten Messerschmidt, Naser Khader, Louise Frevert, Pia Christmas Møller, Anders Samuelsen, Bjarne Møgelhøj, halve hovedbestyrelsen i en Dansk Folkeparti-forening og V-oppviglerne Jesper Christiansen og Søren Pind (som rett nok mest hoppet på stedet), har tiden kommet til Gitte, som fremover blir løsgjenger i Folketinget.

Gitte Seeberg mener selv at hennes exit er selvforklarende, fordi ’dette ikke lenger er mitt prosjekt’ etter at Ny Alliance tok imot omfavnelsen fra VKO i forrige uke om samarbeid om flyktninge- og asylspørsmål, slik at NA fremover står som garantist for nettopp det de ble dannet i motvekt til; politics as usual. Det er trist, og litt pinlig, for Seeberg at ’hennes prosjekt’ ikke kunne strekke seg lenger enn til den fullstendig forutsigelige situasjon at regjeringen faktisk kunne overleve uten NAs støtte. Det virket som om NA var slått alldeles i svime når valgdagen kom, og velgerne ga Khader og co beskjed om at deres stemmer ikke fikk være tungen på vekstskålen likevel. For Seeberg må det ha vært fullstendig knusende, for som mangeårig politiker, både på liksom- og folketingsnivå, må hun ha sett at den nye situasjonen krevde et av to: Enten politisk samkvem med DF og statsministeren for å oppnå resultater, eller fire år i jammerdalen.

Khader vant – nærmest selvfølgelig – den politiske dragkampen om retningen, og definerer nå Ny Alliance som et borgerlig støtteparti, med en holdning til regjeringen som bare kosmetisk skiller seg fra den Seebergs gamle parti, Det Konservative Folkeparti, innehar.

Det får Gitte Seeberg til i Berlingske Tidende i dag å stille et interessant og åpent spørsmål:

Hvorfor skulle man forlade de Konservative og stifte et nyt parti, hvis det alligevel bare tager samme position som netop de Konservative?

Et relevant spørsmål, absolutt. Problemet for Gitte Seeberg er at den som i størst grad må svare på spørsmålet ikke er NA, men Seeberg selv.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*