DNAs landsmøte: Det nye A-laget

Av | 20. april 2009

Både Kristin Halvorsen og Liv Signe Navarsete takket Gro for å ha åpnet døren. Jammen smatt de ikke inn, også.

Gro Harlem Brundtlands jubileum vil ta det meste av oppmerksomheten i nyhetssendingene og Martin Kolbergs siste landsmøtetale vil bli grundig omsnakket. Likevel var det mest imponerende og historiske øyeblikket på dag tre av Arbeiderpartiets landsmøte at andre politikere, fra helt andre partier, fikk jubel, trampeklapp og taletid i Folkets Hus denne mandagsformiddagen. Det er ikke uvant i andre land, der for eksempel danske Radikale Venstre har hatt en årelang tradisjon for å invitere partilederne for alle Folketingets partier til debatt på deres sommergruppemøte, men det har aldri skjedd i Arbeiderpartiet. Likevel sto de der, altså, kløktig presset inn mellom Gro og Martin Kolberg, utenom programmet; SV-leder Krisitn Halvorsen og Sps Liv Signe Navarsete.

Jens Stoltenberg brukte lang tid på å komme poenget i sin introduksjon, angivelig mest for å få rastløse og udisiplinerte delegater til å falle til ro etter pausen. Et sekund hørtes det tilogmed ut som at han måtte ta hensyn til at partiet enda ikke i vedtaks form har forpliktet seg til å søke samarbeid med SV og Sp også for neste stortingsperiode. Det ble raskt hamret i stein og klappsalver, og dermed sto døren til den mektige, nesten mytiske samfunnsalen i Folkets Hus åpen for regjeringspartnernes førstestyrkvinner. De takket Gro for hennes innsats for kvinner i politikken den gang det var banebrytende; de takket henne varmt for at hun «åpnet døren». Så gikk de inn den eneste døren som er igjen å passere for SV og Senterpartiet, og tok plass foran på podiet sammen med Jens Stoltenberg.

Det var en stolt, velregissert maktdemonstrasjon, og et vennlig nikk til de nye tidene. Men det kunne blitt fislete, hvis ikke de to partilederne hadde brukt sjansen sin til å ikke bare understreke det historiske i det som skjedde, men også til å bruke taletiden på å uapologetisk forankre, forvandle og utvide det politiske landskapet i Norge. Kristin Halvorsen brukte ordet «sosialist» fra talerstolen i Folkets Hus, en sjeldenhet i våre dager, og sto med hevet, knyttet neve og manet høyrekreftene i jorden. Liv Signe Navarsete, den spiselige, moderne agrarsosialisten hadde fine ord til alle. Og Jens klappet, smilte og sto som en samlende statsleder og hevet koalisjonens never til hilsen foran et takknemlig pressekorps.

Det er ingen grunn til å tvile på at plan A er laget av A-laget. Og ingen som så opptrinnet er lenger redd for at den skal mislykkes, heller.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*