Einar Førdes fargefjernsyn #41 – SV forlater regjeringssonderingene, Tyskland velger ny kansler og Kari flytter

Av | 5. oktober 2021

De tre foregående episodene av Einar Førdes fargefjernsyn, som jeg ikke har skrevet egne oppslag om, handlet henholdsvis om valgkampstarten (her), valgkampinnspurten (her) og valgresultatet (her, med den nyslåtte stortingsvaraen og tidligere EFF-gjesten Benjamin Jakobsen som gjest). Vel, i denne episoden har ettervalgseuforien lagt seg litt. Jovisst ble det flertall, men SV er ute av regjeringssonderingene. Pressen krangler seg i mellom om i hvor stor grad Jonas Gahr Støre har tabbet seg ut; se for eksempel Jens Kihl i Bergens Tidende, Tone Sofie Aglen i VG, Kjetil B. Alstadheim i Aftenposten og Aslak Bonde i Morgenbladet. Det eneste de fleste er enige om er, som vanlig, at Skjalg Fjellheim, Nordlys‘ yrkeskontrære politiske redaktør, tar for hardt i når han forsvarer den kommende statsministeren.

Hvorom allting er: SV er altså ute, og Ap og Sp forhandler nå om regjeringsgrunnlaget. Vi diskuterte dette og annet i den enogførtiende episoden av podkasten, som ble spilt inn lørdag 2. oktober.

I episode #41 av Einar Førdes fargefjernsyn:

  • Det ble rødgrønt flertall, men det blir ingen rødgrønn flertallsregjering. Hva sier det om venstresida? Og hva slags prosjekt blir egentlig en *sukk* Sp/Ap Ap/Sp-basert regjering?
  • Mens motkandidatene snublet fra tabbe til tabbe klarte sosialdemokraten Olaf Scholz å gjøre SPD til største parti ved valget i Tyskland. Hvordan gikk det til?
  • Kari har fått ny jobb! Bare rolig; det er fortsatt i fagbevegelsen… men det er i Oslo! Vi diskuterer hvordan dette skal gå for vår nye hovedstadskorrespondent.

Anbefalinger:

Tøger har hørt et knippe podkaster om internasjonal politikk: BBC World Services Africa Today (om, du vet, Afrika); Today in Focus fra the Guardian (Storbritannia mm); DW Inside Europe fra Deutsche Welle (EU); The Economist (global handel og veldig mye annet) og den elegant navngitte NUPI podcast for internasjonale spørsmål sett fra norsk perspektiv. Hvis du vet om en god engelsk- eller norskspråklig podkast om Midtøsten, kan du tipse Tøger på Twitter.

Kari har latt seg underholde av The Lazarus Heist, «et fyrverkeri av en podkast» fra BBC World Service.

Stein Ove har ventet siden den digitale utgaven av filmfestivalen Kosmorama i mars på å få anbefale den animerte dokumentarfilmen Flukt (Jonas Poher Rasmussen, 2021), som skal vises på Bergen Internasjonale Film Festival i oktober. Ordinær kinopremiere er 22. oktober.

Anbefalinger av noen flere podkaster om internasjol politikk:

Avdelingen for etterkritikk:

Jeg kaller ved flere anledninger det liberale partiet i Tyskland for «Frihetspartiet». Det er navnet på et skandaleplaget høyrefløysparti i Østerrike. På norsk kaller vi vanligvis det tyske Freie Demokratische Partei for Fridemokratene.

Dessuten: Annegret Kramp-Karrenbauer er navnet på CDU-partilederen som måtte trekke seg i 2020. Altså ikke Karpenbauer, eller hva det er jeg sier.

Lytt til Einar Førdes fargefjernsyn via Spotify under. Du finner oss også hos Apple PodcastsOvercast og andre steder hvor du laster ned dine podkaster.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*