Filmåret 2008

Av | 30. desember 2008

Vi har kastet ballen frem og tilbake om årets album og låter. Og det er tydelig at smaken er som baken. Da mener jeg ikke å trakkassere Neil Diamond.

Fra musikk til film er spranget fra lyd til bilde. Men opplevelsen av film er gjerne et fint samspill mellom dem begge.

Filmåret 2008 har vært interessant. Og jeg utfordrer mine medskribenter til å liste opp årets filmer.

– Jeg registrerer at Times Online har sauset sammen en liste på årets 100 beste filmer. Samme har CNN, Dagsavisen, Adressa og Aftenposten med flere.

Skulle gjerne ha ført den danske filmen av Lars Von Trier, Direktøren For Det Hele, høyt opp på min liste, slik Times Online gjør ved å vie den plass på topp tyve, men for meg var denne filmen en 2007-opplevelse (Produksjonsår 2006).

– Jeg synes det er en fornøyelse å observere at USA ikke oppdager gode filmer før et par år etter – når vi andre kryper inn i 2009.

Et rikt filmår tyder på at det kan bli trangt om plassen på skribentenes lister. Men jeg kan se for meg at No Country For Old Men og kanskje There Will Be Blood vil kjempe om en plass – for ikke å glemme mektige The Dark Knight. Heath Ledgers siste verk før han forsvant fra lerretet.

– Se heller ikke bort i fra filmer som Juno med Ellen Page i hovedrollen og Im Not There, hvor seks skuespillere gestalter Bob Dylan, vil bli forsøkt presset inn på listene.

Et betimelig spørsmål er om Skrivekollektivet er moden for å rydde plass til norsk film. Jeg tviler på det. Men klarer Max Manus å senke Blücher, så kan jo filmen om hans heltegjerninger kanskje ha gjort et inntrykk?

Mener forøvrig noen at en australsk-amerikansk film på 2 timer og 45 minutter i form av Australia har noe på en seriøs liste over filmåret 2008 å gjøre?

– Avslutningsvis registrerer jeg at enkelte er så desperate etter å unngå å ødelegge slutten på filmåret 2008, at man setter inn en annonse for å gi vekk gratis kinobillett til High Scool Musical 3.

Første mann til mølla!

Noen kaster hansken – andre kaster ball.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*