Fire hvite riddere eller bare rekesalat?

Av | 19. november 2007

Det finnes mange sinte mennesker der ute. Slike som ernærer seg av andres nederlag og mislykkede forsøk på å leve et meningsfullt liv. Som elsker å rakke ned på de svake og de som er litt annerledes. Disse menneskene elsker å lange ut mot outsiderne i samfunnet og sette seg selv på en pidestall – og hylle sin egen suksess. Suksess som forøvrig er gitt til ham av GUD himself. En slik sint mann er Finn Jarle Sæle. Og jeg elsker å observere denne mannen.

I disse dager langer han ut mot TV2-programmet «De syv dødssyndene». Finn Jarle har gått i bresjen for en boikott av dette programmet og de som sponser det. Mr. Sæle har gjort en god jobb og har brukt sin innflytelse og sitt mediaapparat, til å skremme vekk konsern som MAXBO, Coca-Cola og Disney. Disse vil nå ikke sponse eller reklamere når TV2 sender programmet. Eller som Idag.no skriver: ”Søppelet skal vekk fra tv” og ” boikott deres varer – finn andre alternativer, eller gi pengene til misjonen..”

Men hva er så farlig med at en kar som Kristopher Schau bryter de syv dødssyndene i beste sendetid? Hva er de syv dødssyndene og hva betyr det for deg og meg?

De syv dødssyndene eller Kardinalsyndene ble første gang beskrevet av pave Gregor den første (den store). Disse syndene er hovmod (superbia), Griskhet (avaritia), Begjær (luxuria), Misunnelse (invidia), fråtseri (gula), vrede (ira) og latskap (acedia). Det er viktig å merke seg at disse syndene ikke tillot synderen å mota sakramentene og disse kunne først mottas etter en angre prosess ble gjennomført. For dermed å bli frelst og slippe helvete. Dette gjelder også kun for den katolske kirke, da Martin Luthers reformasjon avskaffet særstillingen til disse syndene og mente at alle synder var like ille. Pietismens last. Legg merke til at sex ikke er en dødssynd. Noe som en del av medkristne ikke alltid har fått med seg.

Problemet Finn Jarle er at du og jeg alltid har brutt og ofte bryter de syv dødssyndene.

Hvor ofte har du og jeg lat andre gjøre jobben som må gjøres og gitt faen. Har du aldri hatt begjær for ”Forbuden frukt” eller vært litt missunnelig på naboens fine bil? Eller har du aldri snytt på skatten eller vært skikkelig sinna (jeg er jo skikkelig vred på deg i alle fall). Jeg vet i hvert fall at Finn Jarle har vist sterke sider av superbia. Han hever seg over medmennesker og kaller dem mindreverdige og ønsker å ta fra dem rettigheter.

Finn Jarle: vi er alle syndere. Vi skal alle stå til rette for det vi har gjort, en gang i dette og eventuelt det neste liv. Å ikke ta til seg budskapet som sendes hver torsdag på TV2 vil være dumt. Sett deg heller ned og diskuter synden. Men det hadde kanskje blitt litt ukomfortabelt?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*