Idretten bør ta vare på Stonewalls lissepasning

Av | 20. september 2013

En av sportens mest skadelige myter er at idrett må beskyttes mot politikk.

I morgen kommer noe helt spesielt til å skje på arenaer hundretusenvis av nordmenn følger, men det er godt mulig du ikke legger merke til det. Når lag i alle divisjoner i England og Skottland gjør seg klare til fotballrunde denne helgen, vil mange av dem ha tatt et standpunkt på den mest diskré måten de kan. Du kan ikke se det på dem. Du kan ikke se det på draktene deres. Men du kan se det på lissene i spillernes sko.

 

Stonewall, Storbritannias største pressgruppe i LHBT-spørsmål*, har nemlig sammen med spillselskapet Paddy Power sendt ut skolisser med regnbuemotiv til alle lagene i hele ligasystemet. Formålet er å få spillerne til å bruke lissene, og på den måten vise at de ønsker en fotballkultur hvor seksuell legning ikke har noen betydning. Queens Park Rangers’ eklektiske midtbanespiller Joey Barton stilte opp for å lansere initiativet, og på Twitter har blant andre Fulham-målvakt David Stockdale og Cardiff-angriperen Peter Odemwingie lovet å kle støvlene i regnbuefargede lisser. Everton og West Ham har stilt seg helhjertet bak kampanjen. Det har også Labours Ed Miliband, sportsminister Hugh Robertson og velkjente fotballfolk som Gary Lineker, Emmanuel Petit og Stan Collymore. Flere klubber, deriblant begge Manchester-klubbene og Tottenham, skal ha takket nei til initiativet. Flertallet av Premier League-klubbene har ikke gjort rede for sin holdning.

 

Uansett hvor mange spillere som velger å vise sin støtte til fotball som inkluderende fellesskapsprosjekt, er det et initiativ som er verdt å applaudere. Det er så enkelt som at fotballspillere er folk. Det er supporterne, linjemennene og -kvinnene, ballguttene ballbarna og kantinepersonalet deres også. Noen av dem blir forelsket i folk av samme kjønn, men de hever stemmen, dømmer offside, henter baller og koker pasta likevel. Denne helgen får de en bekreftelse på at det er plass til dem også, i en kultur som har vært heteronormativ for lenge. Det finnes fortsatt ingen åpent homofile fotballspillere i engelsk fotball. Forhåpentligvis vil en eller annen PL-spiller føle at veien til åpenhet blir litt enklere å gå etter dette.

 

Det er skadelig for idretten at myten om at sport og politikk ikke hører sammen fortsatt lever. Den gjelder bare på overflaten. Da Qatar ble tildelt fotball-VM i 2022 ble storkapitalens skitne maskespill avslørt av alle som ville se (The Blizzard har mer, og det er gratis hvis du har samvittighet til det). Den Internasjonale Olympiske Komité, som i en mannsalder ble drevet av Franco-medløperen Juan Antonio Samaranch, har utvist sedvanlig fintfølelse i kjølvannet av kritikken mot Russlands antihomo-lov i forkant av vinter-OL i Sotsji neste år. IOKs Gerhard Heiberg, som ESPNs Keith Olbermann bare omtaler som «Gerhard the Marketing Guy»**, ga i august følgende, forståelsefulle svar på spørsmål om muligheten til å protestere mot loven under lekene:

«Glem det! Dere er her for å konkurrere i idretten deres, ikke for å drive noen politisk markering under OL. Gjør det gjerne i hjemlandet deres, både før og etter OL, men ikke mens lekene i Sotsji pågår.»

 

Han misforstår alt. Idéen om idretten som en upolitisk arena der alle får plass fordrer at det faktisk er plass til alle. Denne helgen kan britisk fotball vise ham hvordan man gjør det.

 

________________

* LHBT = Lesbiske, homofile, bilfile, transpersoner

** Gerhard the Marketing Guy minner oss utelukkende om Marcel the Marketing Guy, One Directions Harry Styles’ vidunderlige karakter fra musikkvideoen til «Best Song Ever».

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*