Kanskje skulle du… (uke 38)

Av | 21. september 2008

…gripe sjansen til å gjenoppleve Mordkommisjonen? Undertegnede ser aldri politiserier, men jeg er nesten villig til å snu døgnrytmen min for å gjense denne danske klassikeren fra tidlig 2000-tall, som TV2 Zebra sender i reprise fredag-søndag kl. 00.30. Basert på virkelige hendelser har sjelden fungert bedre, og karakterene som befolker dette drivende godt fortalte krimdramaet går langt utenpå sjangerkonvensjonene når det gjelder kompleksitet og livaktighet. Og glem heller ikke at det var senere Bond-skurk Mads Mikkelsens gjennombrudd.

…kvittere ut komiseriens død sammen med New York Times? Verdensavisen konstaterer at samtiden har tømt de siste tabuenes komiske potensial, og at vi derfor ender opp med hysteriske konseptkomedier (tenk fjorårsfiaskoen Big Day, den stadig mer anstrengende My Name Is Earl, eller ukens amerikanske premiere, Worst Week) med kort levetid og desto lengre tid mellom de morsomme vitsene. De suksessfulle nye komiseriene forrige sesong kunne telles på en finger (Samantha Who?), og denne høsten kan antallet nye forsøk på komiserier telles på en hånd. Men uansett hvor hardt du presser meg; Nei, jeg savner verken Alle elsker Raymond eller Kongen av Queens.

sørge over en forfatter du knapt kjenner navnet på, sammen med Slate, Salon eller samme Times? Det gjorde iallfall jeg da jeg hørte om dødsfallet til den amerikanske kultforfatteren David Foster Wallace denne uka. Ron Rosenbaum skrev for en tid tilbake en fin artikkel om hvordan de beste skribentene gjør det like interessant å lese om hyllet poesi som faktisk å lese hyllet poesi. Jeg hadde det på samme måte når jeg leste nekrologer over Wallace. Min kjennskap til ham strekker seg ikke lenger enn til en generell fascinasjon for konseptet Den Store Amerikanske Romanen (Wallaces forsøk, Infinite Jest, utkom i 1996), men jeg følte likevel at jeg litt klokere på samtidskulturen av å lese om hvorfor folk elsket ham. Dessverre er John Erik Rileys hyllest i Klassekampen ikke tilgjengelig i nettutgaven.
______________________________________________________
Kollektivets skribenter gir deg sine kortfattede, vennligsinnede bud på hva du kanskje burde lytte til, se, lese eller snakke om de neste dagene.

**

Jørgen Lien

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*