Kanskje skulle du… (Uke 39)

Av | 3. oktober 2010

…hoppe over privatsfærens gjerder? Denne uken har David Finchers film om Facebook-gründeren Mark Zuckerberg, The Social Network, amerikansk premiere (norsk premiere senere denne måneden). Filmen, som samler de ubestridelige filmatiske kvalitetene til regissør Fincher (Se7en, Zodiac), manusforfatter Aaron Sorkin (Presidenten) og hovedrolleinnehaver Jesse Eisenberg (The Squid and the Whale, Zombieland), har fått glødende buzz i hjemlandet allerede før lansering, da storbytrendbibelen New York Magazine trakk opp filmen som en slags moderne Citizen Kane. Portrettet av Zuckerberg er, som forventet, knusende, og stiller en rekke spørsmål om mannens forhold til privatlivets fred. Kampen om de sosiale medienes påvirkningskraft rulle videre i The New Yorker, der den provokatoriske krølltoppen Malcolm Gladwell setter tennene i premisset om Twitter og Facebook som agenter for sosial  omveltning – samme uke som vi fikk et tragisk eksempel på hva konsekvensene av sosial uaktsomhet på nettet kan få. Du kjenner trolig allerede historien om Tyler Clementi, 18-åringen som tilsynelatende tok sitt eget liv som følge av at romkameraten filmet hans samvær med en mannlig medstudent over webkameraet; nå kan du lese Slates Will Saletans tenksomme idèdiskusjon av hva det betyr.

…roe ned på sladderet? Etter en uke med anonyme angrep fra øst og vest i Vårt Land og Aftenposten valget KrF-leder Dagfinn Høybråten i går å gi beskjed om at han ikke gjenoppstiller som lederkandidat ved partiets landsmøte til våren. Samtidig slapp to danske journalister sin nye bok Projekt Løkke om Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen, der en flom av ikke-navngitte kilder har fått det til å brenne under føttene på visestatsminister Lene Espersen som følge av en hittil ukjent mistanke om at hun har kjent til ulovlig sletting av sensitive eposter i helseministeriet. Saken sliter på et allerede mørbanket konservativt parti, og partileder Espersen har mottatt en bunke oppfordringer om å gå av fra sin egen grasrot – selvsagt alldeles anonymt.

…besøke de røde lejesvende? Som en hendig parallell til regjeringens problemer i det virkelige livet, har Danmarks Radio sendt den påkostede dramaserien Borgen på luften (du kan se de to første episodene her). Serien, som følger dramatikken etter et folketingsvalg, ble allerede evig lenge før den kom på luften kritisert av Dansk Folkeparti for å være «for venstreorientert». Que Jakten på de røde lejesvende, der en av DRs egne journalister går tilbake i arkivene og gir innblikk og intervjuer med folk som kanskje la et knepp til venstre for folkmeningen i 70-årene. Mediemann Lasse Jensen har ikke latt seg imponere av hans funn og komposisjon –  du kan dømme selv her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*