Obiora-saken

En internettblogg er anmeldt for ærekrenkelse av en politimann i Sør-Trøndelag. Politimannen blir identifisert i forbindelse med omtale av Obiora-saken.

Det er Sør-Trøndelag politidistrikt som onsdag 2.mai anmelder bloggen.- I bloggen fremsettes det sterkt belastende beskyldninger mot en bestemt politimann som vi mener er ærekrenkende.

Belastningene forsterkes ytterligere ved at bloggen også blir omtalt i media og dermed blir kjent for allmennheten, sier politimester Per M. Marum i en pressemelding onsdag. Politimannen blir navngitt og identifisert med bilde gjentatte ganger i bloggen.

I flere av innleggene får han videre skylden for at nigerianske Eugene Eijke Obiora (48) døde etter at han ble pågrepet av politiet utenfor et sosialkontor i Trondheim 7. september i fjor. Saken er fortsatt under etterforskning i Spesialenheten for politisaker, og ingen av de fire polititjenestemennene er siktet i saken.

Anmeldelsen oversendes Statsadvokaten i Trøndelag onsdag. Gruppen «Samvirkelaget» ble nylig også anmeldt for å ha omtalt en politimann i en av låtene deres. Politiet lyktes verken med å stoppe den kommende cden, eller å sensurere fremtidige konserter som «Samvirkelaget» vil holde.

Likevel har gruppen sammen med plateselskapet besluttet å fjerne den anklagete politimannens navn på cden som gies ut i midten av mai. Norskafrikanske Eugene Obiora døde etter at han motsatte seg arrestasjon og kom i basketak med politiet på servicekontoret i Trondheim 7. september i fjor. Obiora slo seg vrang og måtte legges i jern, hvorpå han mistet bevisstheten.

Nå er spesialenheten for politisaker ferdig med sin etterforskning av dødsfallet. I rapporten heter det blant annet at Obiora ikke fikk livreddende hjelp fra politiet etter at han besvimte. Til tross for at de hadde ringt ambulanse, valgte politiet å legge Obiora i baksetet på politibilen og kjøre mot sykehuset, uten medisinsk assistanse. Obiora døde i baksetet på politibilen.

Dette er helt klart en alvorlig sak. En sak som diskuteres inngående i politiet, forbundene, blant lokalpolitikerne, og flere grupperinger på venstresiden har debattert og protestert mot politiets behandling av Obiora. Politiets Fellesforbund har vært svært aktivt ute for å beskytte identiten til de anklagete politimennene. Naturlig nok. Man er uskyldig til det motsatte er bevist.

Det er grunnleggende i det norske rettsvesenet. Men hvor går grensen for sensur vs ytringsfrihet? Er det riktig av Politiets Fellesforbund å anmelde både «Samvirkelaget» og en blogger som har offentliggjort en av politimennenes identitet?

Kunne vi på Skrivekollektivet.com gått til det skritt å tatt i bruk full offentliggjøring i denne saken?

Blant disse spørsmålene så får undertegnede også en vond smak i munnen når det gjelder «Samvirkelaget»; Det er ingen tvil om at gruppen er godt plassert på venstresiden, og har sterke politiske ytringer, men var offentliggjøringen av en av politimennenens identitet et profileringsstunt .. (Ikke helt – men kanskje stykkevis og delt…)..? – Det mener jeg er et betimelig spørsmål.

Obiora-saken er fryktelig trist, ja egentlig en tragedie. Det er helt nødvendig at den granskes grundig – både for Obioras etterlatte, for samfunnsdebatten – men ikke minst for politiets troverdighet i fremtiden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*