Podkast: Einar Førdes fargefjernsyn – Nullvisjoner

Av | 16. september 2020

«Jeg synes jo det er litt befriende at det er flere partier som kan ha indre problemer, for å være helt ærlig», sier vår gjest Eigil Knutsen på et tidspunkt i denne utgaven av Einar Førdes fargefjernsyn. At det ikke går særlig bra med Arbeiderpartiet, er åpenbart. Så for å øke nyhetsverdien lar vi Eigil snakke om, vel, hva skal vi kalle det? Vestland Frp, hvori opptatt Bergen Frp?

I desember 2019 ble Frps lokallag i landets nest største by tvangsnedlagt, og driften ble overtatt av fylkeslaget, ledet av Gustav Bahus fra min hjembygd Os. Ord kan knapt beskrive hvor pinlig det må ha vært for den gamle storheten. Som Eigil påpeker i podkasten hadde Frp en oppslutning på over 20 prosent så seint som i 2007.

Likevel kan det hende noen trengte å redde den nå metafysiske konstruksjonen «Bergen Fremskrittsparti» fra seg selv, for tabbelisten er lang. Når Frp skulle fordele poster i sin slunke bystyregruppe etter det miserable kommunevalget i fjor, stemte lokallagslederen Christoffer Thomsen for å sikre at det kun var ham og de tre valgte bystyrerepresentantene som skulle innstille på ny leder for bystyregruppen. Det er i seg sjøl ikke så merkelig, men Marte Monstad, som vant posten ved loddtrekning mot den sittende gruppelederen Tor Woldseth, er samboer med Thomsen. Det ville gjøre ham inhabil i følge alt jeg noen gang har lært om habilitetsregler, men ifølge Bergens Tidende hadde Frp sentralt overprøvd Bergen Frps styre (der Thomsen var i mindretall) da de vedtok at Thomsen definitivt ikke kunne stemme om hvorvidt Monstad kunne få et betalt verv. Det er spinnvilt.

Alt som har med «Bergen Frp» å gjøre har en forhistorie, og ja, jeg vet bruken av hermetegn er irriterende, men laget finnes altså ikke lenger. Et halvt år før konstitueringen av bystyregruppen holdt Christoffer Thomsen hånden over Woldseth i siste øyeblikk, da flere av Frps bystyremedlemmer ønsket å vrake Woldseth som gruppeleder. Det fikk veteranen Eiler Macody Lund til å melde seg ut av partiet. En av dem som ville fjerne Woldseth dengang var Christian Haugen, som seinere ble politisk rådgiver da Frp var i regjering.

Det bringer oss lengre bakover. Da lokallaget skulle nominere sine kandidater til bystyrelisten før valget i 2019, tilbake i november 2018, forsøkte Haugen å gjenvelges, uten å lykkes. Terje Søviknes kommenterte til BT at det var et «stort tap for Bergen». Haugen sa sjøl diplomatisk at han fikk kritikk fra eldre medlemmer på møtet fordi han var i drag i pride-paraden i Bergen samme år. I dag er Haugen ute av politikk.

Tilbake i 2015 meldte Morten Myksvoll, som nå er kommentator i Bergens Tidende, seg ut av partiet. » Jeg har følt veldig på at det er noen gamle menn i partiet som holder på makten», sa Myksvoll den gang. Den konkrete saken handlet om Bybanen, men det er utsagn som går igjen i andre saker. Som vi har sett skulle han innvarsle tunge tider for partiet.

Til slutt kan vi spole fram til nåtiden. For få dager siden ble Woldseth og bystyremedlem Thomas Flesland eksludert fra Frp. Gustav Bahus, som altså leder både Vestland og «Bergen Frp» selv om han bor i Os, fikk i sommer kritikk for at han møter i gruppestyremøtene i lokallaget – og noen ganger for at han sender en annen fyr som er folkevalgt på Askøy. I løpet av de siste ukene har Vestland Frp besluttet å ekskludere Woldseth, Flesland og noen andre fra bystyregruppen. Dermed er Frps bystyregruppe nede på en eneste person.

Er det nok til å skape ro? Neppe.

I denne episoden av Einar Førdes fargefjernsyn

Vi snakker mindre om Bergen Frp enn du skulle tro. Først intervjues stortingsrepresentant Eigil Knutsen om Høyres landsmøte og vedtaket om å fjerne formueskatten helt. Deretter diskuterer vi NHO-rapporten «Neste trekk», før vi kommer til Bergen Frp. Det er enda godt høyrefløyen leverer talepunkter nok til å overdøve Trond Giske for en stakket podkastepisode.

Anbefalinger:

Stein Ove har pene ting å si om dokumentarene Showbiz Kids (HBO Nordic), Apple TV+-filmen Boys State og Bones Brigade: An Authobiography (VGTV).

Tøger anbefaler Amazon Prime-serien The Boys. Det gjorde han også i denne episoden i juni.

Kari er veldig klar over at hun nok er det siste politisk interesserte menneske som har funnet tid til å se Danmarks Radios Borgen, som nå finnes på Netflix.

Eigil har lest Martin Sandbus nye bok The Economics of Belonging: A Radical Plan to Win Back the Left Behind and Achieve Prosperity for All (Standford Unniversity Press, 2020), samt den første vinneren av LOs litteraturpris, romanen Puslingar av Atle Berge (Samlaget, 2019).

Lenker fra Skrivekollektivets arkiv:

Jeg skrev om Borgen i 2010.

Og i en lang rekke innlegg om hvilke krav som stilles til unge mennesker som vokser opp i rampelyset, kan du f.eks. lese denne saken fra 2013 om henholdsvis Jonas-brødrenes og Sprouse-tvillingenes syn på Disney-tiden.

Andre relevante lenker til diskusjoner i denne episoden:

Gudmund Hernes om NHO-rapporten, og Civitas Lars Kolbeinstveits svar (begge Morgenbladet)

Jens Kihl om samme rapport (Bergens Tidende)

Jan Christian Vestre om framtidas næringsliv (Fri Fagbevegelse)

Lytt til Einar Førdes fargefjernsyn via Spotify under. Du finner oss også hos Apple Podcasts, Overcast og andre steder hvor du laster ned dine podkaster.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*