Rabulator

Av | 3. september 2008

Kanskje skulle jeg ..

Ergre meg over at Brann ikke vinner serien i år? Vel, jeg kan vel ikke fatte at et lag med så mange sterke spillere ikke gjør det bedre. Mange av spillerne virker ikke interessert i å spille bra fotball. Noe som er rart med tanke på at dette er deres levebrød. Og med en ordentlig arbeidsdag i uka burde det ikke være vanskelig. Men de er jo ikke akkurat alene om ikke å bry seg. I VIF bryr de seg ikke om tabellplasseringa en gang. Kanskje ikke så rart da at landslagssjefen Hareide, som har mistet det lille han hadde av goodwill hos meg, (ikke at han bryr seg om det) bryr seg ikke en gang om å bruke formspillere. Rart det der, du.

Før helgen, mens resten av verden undrer seg over McCains valg av hjelperytter, så kunne jeg tilfreds fastslå at de fleste ekspertene ble tatt på senga. Kanskje det var derfor at McCain valgte Ms Sarah Palin. Han tenkte kanskje: ”Til helvete med ekspertene, prøv å forutse dette”. Antageligvis bryr han seg mer om hva ekspertene mener, enn hva som lurt er.

Faktum er at Sarah Palin er midt i blinken for McCain. Hun er forholdsvis ung. Hun er kvinne, fembarnsmamma, mot abort, har en unge med Downs syndrom, og er religiøst bundet opp i en ”Free evangelical” kirke, som er den samme retningen Bush tilhører, for øvrig den størst voksende samling trossamfunn i USA. Hun er også våpenglad/gal og tror på kreasjonismen istedenfor evolusjonsteroien. Akkurat det er ikke spesielt uvanlig i USA. På siste meningsmåling gjort av Freedom House på dette området, svarte 60 prosent av de spurte at de tror på kreasjonismen. Tro er viktig i USA. Det blir kanskje vanskelig å hamre inn budskapet for at Obamas manglende erfaring er et problem, når hjelperytteren din er noe uerfaren i rikspolitikk for å si det mildt. Likevel er det en liten pris å betale for det hun bringer til McCains kampanjebord.

Hun kan, i større grad enn McCain, være en del av det ”nye” politiske USA. ”Obama kaller det ”Change we can belive in”. Palin har med mer eller mindre hell forsøk å reformere Alaskas statsapparat. Med kampen mot korrupsjon og papirvelde som den viktigste. Ikke så ulikt Terje Søviknes profil i Os. Det er dessuten lite som tyder på at det kommer noen sexanklager mot den damen. Skal like å se hva de graver opp om henne. Hvis det finnes noe sånt. Klart det å bli bestemor er jo en skandale.

Jeg tror McCain har brydd seg masse om de råd han har fått og valgt en kandidat som kan hente stemmer fra det religiøse USA og det kvinnelige USA. For det er nettopp dette som virker så rart. At Hillary-tilhengere kan velge en ”bibletro” kandidat, som ikke er i nærheten av de overbevisningene som de ønsker seg. Men her er altså Hillary-tilhengere og konservative kristne i skjønn duett.

Jeg har de siste årene blitt mer og mer rød i snippen. Ikke bare når jeg ikke bruker solkrem, men også når det gjelder politisk overbevisning. Før var jeg spiselig for de fleste høyrefolkene i familien min; det er en del der, ja. Kanskje det er mistroen til den tredje veien til Jens, Schöder og Blair. Resultatet har ikke blitt slik vi andre ønsket oss. Fortsatt er det høye arbeidsledighetstall i Europa og veksten stoppet opp da forbruket ikke kunne holdes kunstig oppe. Noe er fortsatt galt i verden. For den vanlige arbeider har gått ned i lønn, mens de som har hatt mye, har fått mer. Ingen steder er det så tydelig som i USA. En vanlig lønnstager kan ha tre jobber, og fortsatt ikke ha råd til et godt helsevesen. USA bruker like mye som oss på helse per innbygger. Likevel har ikke 10 millioner tilgang på helsevesenets tilbud, og enda flere har lite utbytte fra den. Faktisk er det så ille at private nødhjelpsorganisasjoner oppretter teltleirer på parkeringsplasser for å bringe helsetjenester til de aller fleste trengende i USA. Akkurat som om det skulle vært et land i Afrika. Men hvem bryr seg?

Det er dette som møter den neste presidenten i USA. Eller kanskje ikke? Begge kandidatene har lite eller ingen konkrete løsninger på dette problemet. Igjen er tonen enten skattelette eller annen stimulering av næringslivet. Det har ikke funka hittil. Hvis jeg hadde hatt stemmerett i USA ville min stemme selvfølgelig gått til Obama, men under tvil. Jeg tror dessverre at hans mangel på konkrete ideer, vil vise seg i hans eventuelle presidentskap. Og det bør vi kanskje bry oss om.

Det mye man egentlig bør bry seg om. Barna i det flomrammede India, Frps oppslutning, livet på Prærien og at sykehusene i Norge går med underskudd. Det er viktige saker som burde oppslukt oss. Likevel er det Myggens kokainbruk som får oss til å reagere. Akkurat som om det kom som en bombe. Hadde fotball-Norge hatt baller, hadde de kokaintestet hele landslaget; hadde vel fått en del positive utslag da, ja.

Men akkurat nå bryr jeg meg ikke om det… Vinner de mot Island er alt glemt uansett.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*