Regjeringens barnehagetabbe

Av | 19. mars 2014

Arbeiderpartiet har skapt en moderne og framtidsrettet familiepolitikk som står bunnsolid i Norge. Barnefamilier vil ha mor og far i jobb og barnehageplass til familiens aller yngste. Dette har ikke Høyre skjønt. Derfor har regjeringen bommet kraftig i sin utforming av en ny familiepolitikk, noe som dessverre kan få alvorlige konsekvenser for barnehagene i Bergen.

Den borgerlige regjeringen økte kontantstøtten for ettåringer til 6000 kroner i måneden. Statsråd Jan Tore Sanner (H) meddelte Stortinget at dette ville redusere etterspørselen etter barnehageplasser. Derfor reduserte regjeringen rammetilskuddet til kommunene med 344 millioner barnehagekroner. For Bergens vedkommende utgjør dette 18 millioner kroner i 2014 og 45 millioner kroner i 2015.

Nå viser dette seg å bli en alvorlig barnehagetabbe fra regjeringen. Bergen kommune har i disse dager offentliggjort søkertallene. Fakta er at Bergen har flere søkere til barnehageplass enn ved opptaket i fjor. Bergen skulle altså hatt økt barnehagetilskudd fra staten, ikke redusert slik den borgerlige regjeringen har presset gjennom i statsbudsjettet.

Arbeiderpartiet krever at Bergen må få overført sine 18 millioner kroner for 2014 og vi må få økt tilskuddet siden det viser seg at kommunen har flere søkere til barnehageplass i år enn i fjor. Tilskuddet for 2015 må selvsagt beregnes på nytt – og denne gang korrekt. Alternativet er at kommunen må kutte i tilskudd til kommunale og private barnehager. Disse må videre kutte i egen drift. Da rammes kvaliteten i barnehagenes tilbud knallhardt. Det kan vi ikke akseptere.

Det er temmelig virkelighetsfjernt av den borgerlige regjeringen å tro at åtte gode år med rødgrønn barnehagepolitikk kan endevendes på et halvår ved å skru opp kontantstøtten med en tusenlapp – og at det skal resultere i at færre barn trenger barnehageplass. Konklusjonen er hard men ærlig: Høyre i regjering fører en umoderne familiepolitikk som bergenserne ikke ønsker velkommen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*