Tom Nordlies utfordring: Det vanskelige andreåret.

Av | 27. april 2008

Det er lenge siden Lillestrøm Sportsklubb sikret sin største borteseier i historien mot Ranheim IL i 1952. Kampen endte 0-6.

Etter å ha sett Brann på hjemmebane ta en nydelig 2-1 seier over Lillestrøm, så går mine tanker til Tom Nordlie. Trener for bunnplasserte Lillestrøm. For tiden Norges dårligste Tippeligalag.

Pausen i den spennende kampen på stadion brukte Nordlie til å skjelle ut dommeren. Han argumenterte for at spillerne hans burde få spille fysisk fotball. Og at Brann aldri skulle hatt noen av de så absolutte riktig idømte frisparkene. Riseth, Andresen, Bjørkøy og Kippe fikk gule kort på bortelaget. Alle var fortjent.

Lillestrøm spilte ikke fotball mot Brann. Dette minnet mer om en tungvektskamp med forsøk på å knocke ut motstanderen vebalt, mentalt og fysisk lenge før andre runde.

Spillerne til LSK fremstår også denne sesongen som Norges mest usympatiske. Ledet an av Vidar Riseth. Han representerte godt Norges mest forhatte lag med sin totale utskjelling av alt og alle i beste sendetid på TV2 etter kampen.

Det er langt mellom Riseth og respekterte Tom Lund.

Som far så sønn. Om Nordlie er førstnevnte, så er det ikke rart at spillerne har sørget for at Lillestrøm er bunnplassert denne sesongen. Nordlie er ikke den ”romslige”, ”mentalt sterke”, ”dyktige”, ”pedagogiske” ”koselige-keiko” –ledertypen lenger. Han fremstår som en despot mettet på ekte tysk sauerkraut.

Dette er ikke noe nytt. Det er Tom Nordlies store utfordring: Det vanselige andreåret.

Førsteåret Nordlie er trener i en klubb så viser historien at treneren, spillerne og klubben leverer varene. Tyner maks. Tent av lederens engasjement, temperament og taktisk kloke hode. Mange er spillerne som har fått seg et sjokk første trening med Nordlie. Han river og sliter i spillernes mentale indre. Krever. Får ut det beste. Enten det er opprykk, kamp mot nedrykk, cupfinaler eller kamp om seriegullet.

Så kommer det vanskelige andreåret. Noen spillere forsvinner som fluer før en ny sesong starter. De vet av erfaring fra sitt første Nordlie-år, at de ikke orker et nytt ett. De som ikke vet bedre og blir igjen, må oppleve opp og nedturer.

De får se vinneren av Kniksenprisen 2005 (beste trener) forvandle seg fra Jekyll til Hyde, og hans trenerfilosofi som populært kalles ”kontrollert sinnsyk” – får fritt utløp.

Dette er årsaken til at Nordlie har hatt ”betinget suksess” i sine første sesonger i Vålerenga, Odd Grenland, Sandefjord, Start, Viking og Lillestrøm. Dette er også årsaken til at det ryker til i andre sesongen.

Så også i Lillestrøm Sportsklubb.

Det som redder Lillestrøm denne sesongen er at kun ett lag rykker ned fra Tippeligaen. Ham-Kam er hakket dårligere enn LSK og tar den plassen med glans.

Det er gode odds på at Tom Nordlie blir løst fra kontrakten i Lillestrøm før denne sesongen er omme. (Løp og kjøp!) Det er et være eller ikke være for LSK å henge med i toppen nå.

Lillestrøm er, i følge daglig leder Frank Grønlund, i en spesiell situasjon i Norge. De har ingen store lokale aktører som kan gå inn som sponsorer. (Men de har rike onkler med makt.) For at LSK skal kjempe om de nasjonale sponsorkronene så må klubben levere varene på banen, vinne titler og sikre seg spillerprofilene. Det er et fornuftig regnestykket av oldtimeren Grønlund.

Men det er en dyp brist i brøken: Bunnplassering i Tippeligaen. Vidar Riseth (hvem vil sponse en klubb med en slik «talsmann»?) Og den ”kontrollert sinnsyke” Tom Nordlie.

Rike onkler med makt er forbannet over bunnplassering. Tom Lund vrir seg i smerte over spilernes holdninger og utblåsninger. Og styreformann Per Mathisen er garantert under så sterkt press fra maktfaktor nummer èn i Lillestrøm, klubbeier Per Berg, at han ikke finner noen annen utvei enn å løse Tom Nordlie fra kontrakten. Ett og et halvt år før tiden.

Til å pakke bagasjen får Tom Nordlie beordret hjelp av Jan Åge Fjørtoft og Vidar Riseth. Snipp, snapp og snute… Deres tid er ute.

___________________________________________________________

Edit 29.april 2008: Tommy Sharif, deleier i LSK-invest, vil gi 10 millioner kroner til Lillestrøm til nye spillerkjøp. Under forutsetning av at Tom Nordlies posisjon i klubben vurderes: http://www.dagbladet.no/sport/2008/04/29/533924.html

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*