USA: Valg’08 – Obama the big winner – Edwards out of the race?

Av | 27. januar 2008

Mens velgerne i skrivende stund har sørget for en klar Barack Obama – seier i South Carolina, så begynner det å se ut til at John Edwards snart er ute av kampen om å bli Demokratenes presidentkandidat.

Obama vant overlegent i South Carolina. Clinton inntok andreplassen som forventet, mens Edwards skuffet stort.

Kontinuerlig oppdaterte resultater fra CNN: Les mer

Edwards var overraskende langt i fra å ta opp kampen i hjemtraktene. Dog det er North Carolina Edwards har sine røtter fra, så er South Carolina hjemmebane – en arena hvor han i nominasjonskampen for fire år siden vant klart over motkandidat John Kerry.

«You have been ignored long enough» – var Edwards budskap til velgerne i South Carolina i sin siste opptreden i staten. Desverre, treffende nok, ser dette ut til også å gjelde Edwards sin egen presidentkampanje.

Edwards fremstår nå som det tredje hjulet på vognen, som sliter intenst mot sine motstandere Obama og Clinton. Disse som iløpet av valgkampen i South Carolina minner mer om to forsmådde eks-kjærster som krangler, godt backet opp av sine klansmedlemmer: potensiell førstefrue Michelle Obama og potensiell førstemann Bill Clinton.

Det har hatt en effekt: Edwards er fullstendig plassert på sidelinjen. Han vinner ikke nok delegater, når ikke frem i media, treffer ikke med sitt nye, rehabiliterte slagord «Real Change Starts Now», og økonomisk er han utklasset av sine motstandere. Riktignok satte Edwards-kampanjen ny rekord i innsamlede midler online på de 25 første dagene i 2008 med $3 millioner.

Men det er i realiteten kun to kandidater. Clinton vs Obama.

Om Edwards holder ut, og gjør tapre forsøk på å vinne frem i andre stater, så må dette sees som et tegn på at han vil forsøke å karre til seg nok delegater til å ha sterke kort på hånden i en eventuell forhandlingssituasjon hvor Clinton eller Obama trenger hans støtte for å nå den magiske grensen på 2025 delegater. Da kan en presidentkandidat uformelt pekes ut og de andre kandidatene tradisjonen tro trekker seg unna.

Det er naturlig å anta at Edwards først og fremst kan tenke seg å foreslå en byttehandel som innebærer at han selv skal være Demokratenes vise-presidentkandidat.

Republikanernes nominasjonsprosess nådde en høydare da Vietnam-veteran John McCain slengte hansken og tok til motmæle mot Mike Huckarbees mest lojale supporter Chuck Norris’ orale spark og slag mot McCain: «Im afraid I will have to send my 92-year old mother over to wash Chucks mouth..» – Klar tale fra McCain, som vet hvordan man tar knock-out på en kampsport-veteran, uten en gang å løfte pekefingeren.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*