VM 2010: Das anti-Wembley Tor

Av | 28. juni 2010

Fotball er ingen frøkensport. Du skal ha ganske god hjerte og nervesystem for å tåle en åttendelsfinale i VM. Tyskland vant nok en gang, slik de alltid gjør, ifølge Lineker. Under og etter kampen var Nils Johan Semb rasende, det samme var Fabio Capello. Grunnen er jo enkel. Frank Lampard mål, ops jeg mener skudd som skulle vært mål, ble ikke godkjent. En skandale i følge Nils Johan Semb.

Kampene mellom England og Tyskland har alltid vært en opplevelse og alltid dramatisk til siste slutt. Siden Wembley-målet i 1966 har kampene skapt et engasjement man sjelden ser i andre kamper, i alle fall her på berget. Så kaller også de tyske avisene situasjonen ”Das anti-Wembley-Tor” og ”das rache Tor” – hevn-målet. På motsatt side av kanalen er jo stemningen motsatt og dommer Jorge Larrionda får selvfølgelig gjennomgå. Av de engelske avisene jeg leser tok The Guardian tapet med fatning og fokuserte på at dette var nok det siste VM for mange av de engelske spillerne. Richard Williams oppsummerer: ”Golden generation passes on after 12 frustrating years”. For det var jo Lampard, Gerrard og Terry som skulle vinne noe igjen for England etter 44 år. Nå er det muligens for sent.

Det som i alle fall er sikkert er at vi igjen har fått en debatt om tekniske hjelpemidler for å dømme fotball, på lik linje med andre lagspill som amerikansk football og hockey. Fifas øverste leder Sepp Blatter sier at det i alle fall ikke skjer så lenge han regjerer. Men det stopper ikke Nils J. Semb i å mene noe annet. Men vil vi at fotball skal bli som ishockey? Vil vi ha trenere som forsøker å overprøve avgjørelser som de har muligheten til i amerikansk fotball?

Jeg tror at fotballens appell for mange er at du kun trenger en ball og en bane, samt et par mer eller mindre gode venner for å spille spillet. Å gjøre fotball til en teknisk ingeniør-idrett er for meg å ta fra fotballen spenninga. Hva skal jeg snakke med mine kollegaer om i matpausen? Selvfølgelig skal jeg hovere over Englands tap for mitt kjære Tyskland, men nå kan vi også diskutere what if? Hva hvis England hadde fått 2-2-målet? Hadde det blitt en annen kamp? Mitt bidrag til denne debatter er å henvise til siste finalerunde i Hockey-NM, der forbundet ikke hadde råd til å stille med egne kameraer og utstyr for å ha videodømming. Det blir dyrt! Det skaper forskjeller; og forskjeller er vi imot. Alle skal med! Alle som vil skal kunne spille fotball.

ALLE som er fotballfans har blitt lurt for en seier eller et mindre ydmykende tap, på grunn av menneskelige feil. Det er veldig frustrerende, vondt og trist! Det er likevel en del av som appellerer med fotball. Fotball spiller å på følelsesregistrert vårt.

Anglofile nordmenn, nå er dere fri… Fri til å elske ett annet lag i VM. Dere kan elske hvilket lag dere vil – Med unntak av Tyskland, selvfølgelig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*