Desemberkalenderen: Bonusspor

Av | 24. desember 2013

Det er julaften, og Desemberkalenderen går mot slutten. Men som vanlig hadde vi langt flere ideer på blokka enn dem vi fikk plass til; flere tendenser, artikler og videoer vi gjerne ville ha kommentert. Her er noen av dem:

  • Kultserien Doctor Who fylte 50 år, og jubileumsepisoden gikk for fulle saler på norske kinoer, på tross av at serien ikke en gang går på norsk TV.  BBC brukte en evighet på å avsløre at Malcolm Tucker Peter Capaldi blr den tolvte doktoren. Dermed ble det ingenting av Internettets drømmer om den politisk komplekse timelorden fra Gallifrey som kvinne, homofil eller Idris Elba denne gangen heller.
  • Folkene bak den klønete, men viktige dokumentaren Miss Representation, som viser hvor kjønnstereotypisk den amerikanske kultur- og nyhetsagendaen er, slapp sin årsrapport. Skrivekollektivet fulgte opp med å lage en desemberkalender nesten helt blottet for kvinner.
  • Eva Franchell på Aftonbladet benyttet tiårsdagen for Anna Lindhs bortgang til å rydde i minnene. Trygve Svensson mintes opptakten til Irak-krigen i Morgenbladet. Jens Stoltenberg, som for tiden ikke er statsminister, skrev om Nelson Mandela etter Madibas bortgang tidligere denne måneden.
  • Markedet for Den Lille Filmen Som Kunne er helt ødelagt, fordi ThorStarTrekLongeRangerPacificRimElysiumIronMan.
  • Cher-fans over hele verden gråt bitre tårer over synet av hashtaggen #nowthatcherisdead etter Margaret Thatchers død i april. One Direction-fans på Twitter slet med å forstå hvem Harry Styles snakket om i sin kondolanse, og ga oss utsagn av typen «Was he your friend?» og freudianske oppklaringer som «It’s market thatcher. Something to do with our queen.» The Wizard of Oz-melodien «Ding-dong, the witch is dead» gjorde comeback på hitlistene, og skapte trøbbel for BBC.
  • Ugandas parlament vedtok sin Anti Homosexuality Bill, som Stein Ove og Tore skrev om i 2011. Nå er det opt president Museveni å godkjenne den.

 

***********

I desemberkalenderen vil vi, hver dag fram til julaften, løfte fram mennesker, organisasjoner, fenomener, nettsteder eller popkulturelle nedslag som har engasjert, provosert, beriket eller underholdt oss i 2013.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*