Desemberkalenderen: It gets better

Av | 7. desember 2010

Skrivekollektivet vil hver dag denne måneden løfte frem fenomener, debatter, mennesker, nettsteder og organisasjoner som har gjort 2010 til et godt år. I dag: It gets better-kampanjen.

I Norge går homokampen ganske strykende. Ekteskapsloven er innført, det er ikke noe trøbbel med å være åpen på jobben, og det hele går så greit at politikere til høyre og venstre lurer på hva LLH skal gjøre nå (Disclaimer: Skribenten er styremedlem i LLH Hordaland). Men ute i verden lugger det fortsatt: 176 land regner fortsatt homofil som straffbart, og Uganda fører an i kampen for å få innført dødsstraff for homofili (en praksis som allerede eksisterer i 8 land, i følge ILGA), og i anstendige, vestlige USA putrer simultankampen for ekteskapslovgivning i California og for likebehandling i Forsvaret på høyt bluss i disse desemberdager. Det er på høy tid – overalt – men våre venner i Amerika har fått så mange vonde varselskudd denne høsten at det ikke lenger er mulig for noen å forsvare den homopolitikken stormakten fører. De siste månedene har mange ungdommer tatt de konsekvensene av den giftige stemningen det politiske lederskapet nekter å bidra til å bedre.

Fra Tyler Clementi (18) til Zach Harrington (19) til Seth Walsh (13) til Asher Brown (13) blir rekken bare lengre av unge gutter som valgte selvmord som siste utvei, på grunn av mobbing og trakassering. Skribenten Dan Savage reagerte ved å lansere kampanjen It Gets Better, hvor kjente og ukjente ble oppfordret til å si ifra via videobeskjeder om at å ta sitt eget liv ikke er løsningen – og at det blir bedre. Kjente fjes som Adam Lambert, Glee-stjernen Chris Colfer, president Barack Obama, visepresident Joe Biden, skuespiller Neil Patrick Harris, avtroppende flertallsleder Nancy Pelosi, Justin Bieber, Ellen DeGeneres, Storbritannias statsminister David Cameron og Harry Potter-helgen og generell supermann Daniel Radcliffe har svart på utfordringen – i likhet med vitnesbyrd med helt vanlige mennesker som har sagt sitt på egenhånd, som lokalpolitiker Joel Burns, 14-åringen Greame Taylor og ti år gamle Will Phillips. Resultatet er et koldtbord av humanisme, og et hjerteskjærende levende bilde av hvor langt på overtid USA er i sin søken etter en fordomsfri kulturrevolusjon.

Det handler ikke nødvendigvis om hvorvidt homofile skal ha rett til å dø for en «forfriskende demokratidagsorden» i folkerettsstridige kriger – det handler om smil og trygget og menneskeverd. It Gets Better er, sammen med NOH8-kampanjen, The Trevor Project, I’m from Driftwood, GetEQUAL, BoxTurtleBuetin og andre helt i fronten i en kamp USA ikke har råd til å tape. Det er på tide å lykkes. Desember er første steg.

2 tanker om “Desemberkalenderen: It gets better

  1. Tilbakeping: Kanskje skulle du… (Uke 13)

  2. Tilbakeping: Tweets that mention Desemberkalenderen: It gets better -- Topsy.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*