Desemberkalenderen: NRK

Av | 6. desember 2010

Skrivekollektivet vil hver dag denne måneden løfte frem fenomener, debatter, mennesker, nettsteder og organisasjoner som har gjort 2010 til et godt år. I dag: NRK.

Ser man på resten av Europa er det nesten umulig å overvurdere hvor sterkt den norske rikskringkastingen står, når NRK i år kan feire sine første 50 år på luften. I nabolandet Danmark står nasjonalkanalen Danmarks Radio i penible situasjoner rett som det er, og broderfolket i Sverige har allerede i mange år valgt vekk Sveriges Television til fordel for kommersielle TV4. Likevel er det plenty av skjær i sjøen på Marienlyst; i dag behandlet NRK-styret kuttrapporten som ble fremlagt sist måned, og mange tunge satsningsområder blir tilgodesett med stadig mindre midler i de kommende år. Legg her til hva Høyre og FrP kan finne på å gjøre med nasjonalklenodiet dersom regjeringsmakten skulle skifte om tre år, og forståelsen dersom kringkastingssjef Bjerkaas begynner å rekvirere kraftige sovepiller blir straks mer begripelig.

Men så er det altså ingen særlig grunn til bekymring likevel. For javel, TV2 haler innpå; NRK må melde pass ved innkjøp av populære og dyre sportsarrangementer og NRK Drama ser ut til å stå foran store kutt – likevel er NRK uten sammenligning den viktigste medieinstiusjonen i Norge. Det viser 2010 til fulle, på omtrent alle plattformer. Tenk bare over NRK og WikiLeaks-affæren! Tenk på Eurovision-finalen! Trekant! Hjernevask! Dagsnytt Atten på TV!

Kritikerne av de ovennevnte evenementer er nesten like mange som tilhengerne, men slik er det alltid. WikiLeaks-sakene kan tross alt minne om at NRK har latt seg bruke av en gjeng brelete anarkister med noe skrudd demokratiforståelse (omtrent som Anders Fogh Rasmussen, bare annerledes); sendingene og produksjonen av årets mest sette TV-program, Eurovision Song Contest fra Oslo, kostet NRK så mye at mye annet havnet i skuffen; Trekant er for noen ikke annet enn oppmerksomhetssyk reality-flørting uten reell verdi – og Hjernevask var kanskje i beste fall tendensiøst og semi-profesjonelt reise-TV med politisk slagside.

Ja, kanskje er det sånn det er.

Eller også ikke i det hele tatt. For det er dette du snakker om i morgen, som TV Norges imponerende misvisende tagline hevder. Vi snakket om Harald Eias eksposisjon av dovne og arrogante kjønnsforskere hele våren, og vi snakker om hans dovne og arrogante utdriting av mennesker med oppriktige meninger hele høsten. Vi takker NRK for at Trekant finnes, fordi det – på tross av mangel på egentlig innhold eller sjokkeffekt – får kristen-Norge opp av stolene og ut i menighetsbladene for å si ting som dette:

Denne type programmer har etter min oppfatning utelukkende negativ påvirkning på ungdom. Begreper som moral, trofasthet, bluferdighet og seksualitet innenfor en trygg og korrekt ekteskapelig ramme er totalt utelatt. Som man sår skal man høste. Nå høster vi kjønnssykdommer, drap av barn i mors liv, skilsmisser, ny ekteskapslov, pervers seksualitet og ungdom som står i kø for å få psykiatrisk hjelp.

Leif A. Wellerop, Norge IDAG, 18. november 2010)

Enhver TV-kanal som kan bringe så store ord ut av folk, fortjener en takk – blant annet for å påminne oss om at samme hvor mye svovel man heller i giftbegeret, er det norske folket på NRKs side, og ikke i heppekoret til kristen-høyre. At publikum står bak, sørger for at NRK kan satse og provosere, uansett om prosjektene er vellykkede eller ei. Det står det ingenting om i kringkastingsloven, men det er grunnen til at NRK fortsatt er viktigst i Norge.

En tanke om “Desemberkalenderen: NRK

  1. Tilbakeping: Tweets that mention Desemberkalenderen: NRK -- Topsy.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*