Desemberkalenderen: Nerdefesten i Carnegie Hall

Av | 9. desember 2013

I desemberkalenderen vil vi, hver dag fram til julaften, løfte fram mennesker, organisasjoner, fenomener, nettsteder eller popkulturelle nedslag som har engasjert, provosert, beriket eller underholdt oss i 2013. I dag: An evening of Awesome.

***************

 

Da John Green skulle feire ettårsjubileet for utgivelsen av ungdomsromanen The Fault in Our Stars i januar i år, booket han og broren Hank Green Carnegie Hall og inviterte leserne (og indieyndlingene The Mountain Goats) til «An Evening of Awesome». Det er en uvanlig spektakulær måte å feire en bokutgivelse på, og selv om det var TFiOS som var anledningen, visste alle som var overvar showet at dette ikke bare handlet om en roman, samme hvor god den er (vi skrev om den i Desemberkalenderen i fjor, og igjen da Skrivekollektivet ble trukket frem som en «bokblogg» som hadde pene ting å si på smussomslaget på billigutgaven). «An Evening of Awesome» var like mye et bevis på hvordan Internett kan brukes til å bygge tette bånd mellom kulturprodusenter og publikummet deres.

 

Green-brødrene startet YouTube-kanalen Vlogbrothers i januar 2007, etter eget utsagn for å holde kontakten når de bodde langt fra hverandre. Seks år senere sitter de på et lite imperium: Hovedkanalen Vlogbrothers har over én million abonnenter og nesten 400 millioner visninger. De driver flere sideprosjekter, deriblant vel ansette undervisningskanaler om historie og naturfag, driver eget plateselskap som gir musikere med base på YouTube, driver en 48-timers veldedighetsmaraton i desember hvert år, og er arrangører av VidCon, verdens største YouTube-messe.

 

Det er ikke videoene og sideprosjektene alene som har etablert John Green som en av verdens største young adult-forfattere, men den konstante, aktive kontakten med en voksende tilhengersjare har gitt seerne – jenter i alderen 13-20 år er i overveldende flertall, slik det virker vanlig for de fleste innholdsprodusentene som ikke veldig spesifikt henvender seg til et mannlig publikum – et sterkt eierforhold til alle delene av Green-brødrenes produksjon. På YouTube er denne publikumsmassen kjent som Nerdfighteria, en samlebetegnelse på en viltvoksende og tildels uavhengig bevegelse av Vlogbrothers-fans som kjemper for bøker, kunnskap og nerdekultur. Det var styrken i Nerdfighteria som var på utstilling i Carnegie Hall i januar.

 

Det finnes grunner til å være skeptisk til så store fenomener. I en episode av Benjamin Cooks utmerkede intervju- og sketsjserie Becoming YouTube, som vi skal behandle grundigere senere i desember, fremhever noen av hans intervjuobjekter at deler av Nerdfighter-samfunnet har en tendens til å bli rammet av en ekkokammer-effekt, der alt som foregår utenfor deres boble har mindre verdi enn det som opptar nerdfighterne, slikt som Harry Potter, Doctor Who og John Greens bøker (interessefelter som, slik YouTube-personligheten Dean Dobbs påpeker, er svært populære og ikke spesielt nerdete). Det er en risiko som kan oppstå i alle fankulturer av en viss størrelse, som et slags lim som binder dem sammen.

 

Det mest positive med fenomener som det som her er omtalt, er likevel at det får ungdommer til å bli glade i bøker. Det er nesten alle for. Bortsett fra den notoriske, britiske avisen Daily Mail, som vi allerede har hugget løs på tidligere i desember. Få dager før Green-brødrene sto på scenen i New York, var den moralske pekefingeren stilt inn mot bøker der unge kan lese om sorg og død og andre tunge temaer, som for eksempel TFiOS. «The ‘sick-lit’ books aimed at children: It’s a disturbing phenomenon. Tales of teenage cancer, self-harm and suicide…«, skriver storavisen, komplett med illevarslende illustrasjonsfotografier av barn som sitter i sterkt opplyste rom og leser bøker.

Her er banning! Depresjon! Sex! «Usmakelig», er nøkkelordet avisen kleber på trenden, mens paddeflate serieromaner som Twilight-bøkene får passere, «fordi de helt klart er fiksjon». Det er litt urovekkende at en så stor avis ikke tar innover seg at en roman fortsatt kan være fiksjon, selv om den befinner seg i et realistisk univers uten drager og skjorteløse ulvegutter. Og det er enda tristere at Daily Mail kaster unge menneskers positive leseinteresse under bussen i jakt på usømmelige temaer avisa har bestemt at unge mennesker ikke kan takle.

 

John og Hank Greens bokfest i New York var et vennlig, men bestemt tilsvar. Det er lov å feire det man er opptatt av. Og det er viktig å feire når kvalitetslitteratur åpner dører for unge lesere.

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*