Einar Førdes fargefjernsyn #35 og #36 – Sommeranbefalinger

Av | 29. juli 2021

Einar Førdes fargefjernsyn har snart holdt det gående i to år. Det er vi fornøyde med, og det er mer uvanlig enn du kanskje tror. En av fordelene med å ha gjort noe over lengre tid er at man kan begynne å repetere ting, uten at det føles som latskap. Etter en stund kan nemlig repetisjoner kalles «tradisjoner» istedenfor.

Derfor er det en glede å by innenfor til Einar Førdes fargefjernsyn første, vaskeekte tradisjon: Den andre, årlige sommeranbefalingsserien, en kjær konsekvens av pragmatisk hensyn til kollektivets ferieplaner. Hvert år (igjen, dette er andre gang! En tradisjon!) i starten av juli setter vi oss foran datamaskinene og spiller inn tre kortere episoder på rappen, som så porsjoneres ut gjennom juli og starten av august. Her er de to første sommeranbefalingsepisodene. Vi høres snart!

I episode #35 av Einar Førdes fargefjernsyn:

Kari Bernardini slår et slag for Bildeleringen, som virker til å være både praktisk og (mer) miljøvennlig på en gang. Hun får også inn en ode til Toyota Corolla.

Pål Hafstad Thorsen vil at du skal vite om muligheten for å tidligstemme allerede fra 1. juli. Det er spesielt lurt i år, ettersom den lunefulle pandemien kan gi uante problemer særlig for utenlandsreisende. (Her kan du tidligstemme i Bergen!) Hvis du er sosialdemokrat (for eksempel), kan du også gjerne sjekke ut på sosiale medier hvordan du kan bidra i valgkampen. (Husk også at kan forhåndsstemme på en rekke valgsteder (i Bergen) fra 10. august! – red.)

Tøger Fimreite anbefaler gammel, syrete progrock og proto-elektronika, i form av Pink Floyd-trippelen Piper at the Gates of Dawn (1967, med Syd Barrett!), A Saucerful of Secrets (1968, uten Syd Barrett, men med David Gilmour!) og Dark Side of the Moon (1973, som sett på alle rock-t-skjorter noensinne!)

Stein Ove Lien har sett ungdomsserien Young Royals på Netflix. Den har engelsk tittel, sjøl om den er satt til det svenske kongehuset, fordi strømmegiganten nå har innsett at til og med amerikanere kan lese undertekster dersom innholdet er spennende nok (mer om det fra Joy Press hos Vanity Fair her). Den er såpete, litt dum, svensk på en veldig konkret, adelig måte – og ganske uimotståelig.

Bonus-lenker fra Skrivekollektivets arkiv:

Nok en gang; Jeg skreiv om William og Kates bryllup i 2011

Lytt til Einar Førdes fargefjernsyn via Spotify under. Du finner oss også hos Apple PodcastsOvercast og andre steder hvor du laster ned dine podkaster.

I episode #36 av Einar Førdes fargefjernsyn:

Etter en omgang «innbilt metavrøvl» hvor gjengen forsøker å skape illusjonen om at episoden ikke er innspilt umiddelbart etter den forrige, kommer vi til anbefalingene.

Tøger er tre sesonger uti AMCs hyllede tv-drama Breaking Bad (2008-2013, kan ses på Netflix), og har en helt kurant analyse av hva serien sier om det amerikanske velferdssamfunnet og mannlig stolthet. Av hensyn til flyten i episoden er det viktigst å understreke at Walter White (lærer, som Tøger!) spilles av Bryan Cranston, som også spilte Hal, faren til Malcolm i midten på Fox (TV 2 i Norge) mellom 2000-2006). Mer om det seinere.

***seinere***

Pål anbefaler Malcolm i midten, den legendariske tv-komedien som gikk på TV 2 på starten av 2000-tallet. Hal, spilt av Bryan Cranston, for ettertiden nok mest kjent som Walter White i AMC-klassikeren Breaking Bad, spiller Hal, Malcolms far. Mer om det enda seinere.

***enda seinere***

Stein Ove vil ha den frekke familiekomedien Malcolm i midten ut på DVD og Blu-ray. Serien satte Bryan Cranston, som spilte den midtstilte ungens far, Hal, på kartet. Noen år etterpå gjorde han et radikalt stilbrudd som Walter White i AMC-serien Breaking Bad.

***tilbake til kronologisk gjennomgang***

Pål er stor fan av britpoplegendene Blur, og har blitt provosert av at noen tilfeldige P3-programledere først og fremst forbinder Blurs frontmann Damon Albarn med hans seinere prosjekt Gorillaz. Pål anbefaler å høre Blurs debutalbum Leisure (1991) mens man drikker opptil fire (!) flasker vin, gjerne flere dager i strekk. (Ikke gjør dette. – red)

Kari har nylig vært på pilegrimsreise til Årdal, sosialdemokratiets hellige gral, som hun mener er vel verdt et besøk. På en nylig tur til industribygda fikk hun sågar møte ordfører Hilmar Høl, som tidligere i sommer fanget overskrifter for å opptre uten klær i en digital kampanje for å få folk til å flytte hjem. For ordens skyld: Da Kari møtte ordføreren var han påkledd.

Stein Ove har sett den middelmådige, NRK-aktuelle dokumentarminiserien Laurel Canyon (som kan ses hos NRK), men reagerte først og fremst på hvor liten plass kvinnelige artister fikk. Bruk heller tiden på Joni Mitchells mesterverk Blue (1971), som fyller 50 i år. NPR Musics Ann K. Powers markerte nylig jubileet sammen med musikeren Brandi Carlile i podkasten All Songs Considered. Hør for alt i verden også Carliles utrolige coverversjon av A Case of You fra en konsert i Madison Square Garden i 2018. Og se Lisa Cholodenkos fine dramakomedie The Kids are All Right (2010), om så bare for middagsscenen der Annette Bening og Mark Ruffalo bonder over deres felles kjærlighet til Blue.

Lytt til Einar Førdes fargefjernsyn via Spotify under. Du finner oss også hos Apple PodcastsOvercast og andre steder hvor du laster ned dine podkaster.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*