Hva du bør se hvis du likevel ikke skal se Harry Potter

Av | 14. juli 2011

La gå at det er fellesferie, og til og med godt vær for øyeblikket – ihvertfall her i Bergen: Denne helgen skal obskønt mange mennesker la solkrem og utepils hvile og heller bruker noen timer på kino for å se hvordan alt ender, i andre del av sagen om Harry Potter og dødstalismanene. Noen av oss har allerede sett den, men akter å la juryen være ute frem til vi får sett den (og del 1) minst én gang til. Men som er sørvis det kjempestore flertall av filminteresserte nordmenn som likevel ikke bryr seg om Harry Potter: Her er Skrivekollektivets guide til noen av alternativene du har på hjemmemarkedet. Flertallet av filmene som nevnes her kom dessverre aldri på kino i Norge, og er følgelig ikke spesielt kjente for det norske publikum, mye på grunn av norske kinoers lite risikofylte programmeringsstrategi (les gjerne Ulrik Eriksens nedsabling av kino-Norge fra Rushprint tidligere i år for mer om det), men de er tilgjengelige fra andre kanaler, som vi skal se. Her er våre seks bud:

 

Never Let Me Go (USA, 2010, regi: Mark Romanek)

Vi har skrytt uhemmet av Mark Romaneks Never Let Me Go lenge her på Skrivekollektivet, men først nærmer anledningen seg for å få tak i den norsk DVD. Denne umåtelige vakre, lavmælte science fiction-allegorien  er basert på Kazuo Ishiguros vellikte roman, og inneholder den Nye Hollywoodgenerasjonens to fineste unge dramaskuespillere, Andrew Garfield (Boy A, The Social Network) og Carey Mulligan, kjent for sin Oscar-nominerte rolle i ellers lunkne An Education fra 2009. Det er umulig å si noe særlig om handlingsforløpet uten å røpe plotpoenger det ikke er verdt å røpe, men hvis det skulle regne en augustkveld, finnes det ingen bedre partner til rødvinen enn denne perlen.

Finnes på DVD i Storbritannia, slippes i Norge senere denne måneden.

 

Monsters (England, 2010, regi: Gareth Edwards)

Monsters bør kunne spilles som en ypperlig oppfølger til den forrige filmen, hvis du ikke er helt i bunnen av vinflasken enda. Her er enda mer lavmælt, ukonvensjonell sci-fi med større vekt på karakterrelasjoner enn monstre, på tvers av hva tittelen lover. Hvert år har noen historier om den lille filmen som kunne – en beskjedent budsjettert film som overgår forventningene. Monsters fikk ikke den sjansen i Norge, hvor bare Oslo fikk den på kino, men hvis du vil gi en spin til på tematikken fra Neil Blomkamps District 9, minus den flashy komikken og det hektiske filmspråket, er Gareth Edwards’ poetiske, lille roadmovie om verden etter romveseninvasjonen verdt å bruke en drøy time på.

Tilgjengelig på DVD og Blu-ray i Norge.


Sandheden om mænd (Danmark, 2010, regi: Nikolaj Arcel)

Lars von Triers høyt profilerte filmselskap Zentropa har lansert en egen video on demand-tjeneste, og det er foreløpig den eneste muligheten du har til å få sett Sandheden om mænd, en av fjorårets best likte og mest publikumsvennlige danske filmer. Dette er knapt noen revolusjon – filmer om desillusjonerte menn i 30-årene som lengter tilbake til sin sorgløse ungdomstid er gjort hundrevis av ganger tidligere. Men Nikolaj Arcels (Kongekabalen) er en vellaget, inderlig og morsom komedie, som dessuten på kostelig vis kan gi deg et innblikk i hvordan en manuskonsulent jobber for å gjøre det enklere for ham selv enn for deg å skjønne hva som skjer.

Tilgjengelig fra Zentropa on demand.

 

Animal Kingdom (Australia, 2010, regi: David Michôd)

Ulrik Eriksens Rushprint-artikkel ramser opp en rekke fine arbeider som ville fortjent kinovisning i Norge, men noen av dem har muligens smal kommersiell appell. Slik burde det ikke være med Animal Kingdom, et rikt og emosjonelt gangsterdrama fra Australia, som innbrakte Jacki Weaver en velfortjent Oscar-nominasjon tidligere i år. Norske kinodistributører va snille og smarte nok til å gi kinoplass til franske Profeten i fjor, og burde sett at denne relaterte sjangerfilmen burde få samme sjanse. Kultpotensialet i Animal Kingdom er for stort til å oversees.

Finnes på DVD i Storbritannia, slippes i Norge senere denne måneden.

 

Catfish (USA 2010, regi: Henry Joost, Ariel Schulman) og Exit Through the Gift Shop (USA/England, 2010, regi: Banksy)

Catfish og Exit… er begge dokumentarfilmer som utforsker skillene mellom fiksjon og fakta. Vi nekter å si mer, annet enn at du ikke kommer til å få mer fascinerende opplevelser i år. På film, da. Kanskje.

Begge finnes omsider på DVD i Norge.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*