Kadra – En heltinne

Av | 13. april 2007

Kadra Yusuf ble nylig overfalt med spark, slag og hat – på åpen gate i Oslo. Kadra, lille jenten, som i 2000 avslørte norske imamer og deres fryktelige syn på omskjæring av kvinner.

Bakgrunnen for overfallet er Kadras uttalelser til media om at koranen bør tolkes på nytt. Spesielt koranens syn på kvinner mener hun må tolkes på nytt. Hvilke rettigheter og plikter skal den moderne muslimske kvinnen ha? Dette er en svært viktig debatt, som nå har blitt korrumpert av vold.

All form for vold er uakseptabelt. Dette er ikke bare vold mot et menneske, dette er vold mot ytringsfriheten.

Kadra er en heltinne – også i 2007. Da det ble offentlig at hun avslørte at imamer i Norge oppfordret til omskjæring, så haglet truslene, og deler av det muslimske miljøet gikk langt i å love hevn mot henne og TV2 som gjennom to dokumentarprogram viste opptak av Kadras avsløringer. TV-stasjonen måtte holde den modige unge kvinnen skjult i en dekkleilighet av frykt for represalier fra norske muslimer.

De siste 7 årene har media rapportert at Kadra ved flere anledninger har blitt overfalt og skadet. Besøkene på legevakten må ha betont seg som absurde for Kadra, når hun i Norge, det fredselskende Norge, får bank for å ta seg til rette – godt innenfor ytringsfrihetens rammer.

At Kadra Yusuf nå har opplevd å nok en gang bli utsatt for vold, et groteskt overfall, vitner om at den debatten som ble startet i 2000 om hvilket samfunn vi ønsker i Norge, hvor også muslimene skal være representert, ikke er avsluttet.

Det muslimske miljøet i Norge har store utfordringer foran seg. De har ikke maktet å fortolke koranen i en retning som er akseptabelt i det norske samfunnet. Og det blusser opp med trusler og vold når mennesker tar initiativ til debatt om moderne muslimer.

Og det er betimelig å spørre: Hva har det muslimske miljøet i Norge egentlig gjort for å stoppe omskjæring av muslimske kvinner? Omskjæring eksisterer i høyeste grad fremdeles i Norge, og barn og kvinner sendes fremdeles til utlandet hvor dette ekstreme overgrepet gjennomføres.

Det er fryktelig trist, overfallet på Kadra. Det er også katastrofalt for hele det flerkulturelle Norge. Det muslimske miljøet blir nå nødt til å ta konsekvensene: Ta sterk avstand mot omskjæring. Vise sin avsky mot anrgep på ytringsfriheten. Og erkjenne at Kadra er en heltinne – som baner vei for hele det muslimske miljøet og spesielt for dem som vil at muslimsk tro og tradisjon skal treffe det moderne mennesket.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*