Den trykksaken du kjenner

Av | 29. mai 2015

Det minnet veldig om Jens Stoltenbergs «Kjedelig, fordi det er bra for deg»-tale på Arbeiderpartiets landsmøte i 2013 da Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt i formiddag la frem Socialdemokraternes valgmanifest i Aarhus. «Jeg vil ikke eksperimentere med vores velfærd og økonomi», understreket voiceover-Helle i den lille valgfilmen som fulgte lanseringen. Socialdemokraterne vil ikke eksperimentere med noe som helst annet heller. Dette er den trykksaken du kjenner.

Som forventet er her ikke ett ord om dagpengeordningen, valgkampens kanskje aller heteste potet. Reformen har ført til at titalls tusen mennesker har falt utenfor systemet, men på pressekonferansen henviste Thorning atter en gang til kommisjonen som skal legge fram forslag til eventuelle endringer. Deres konklusjoner kommer beleilig nok ikke frem før etter valget.

Innvandrings- og flyktningpolitikken er kledd i en robust språkdrakt, og her skjuler også en av de få konkrete nyhetene seg: I regjeringsgrunnlaget loves det å få bistandsbusjettet opp på 1 prosent av BNI i inneværende periode. Det har regjeringen mislykkes med, og målsetningen er avlyst i det nye manifestet: «Vi mener ikke, at der er råd til at hæve udviklingsbistandens andel af BNI i den kommende valgperiode». Hvis S hadde ønsket å framstille saken mer positivt, kunne de kostet på seg en setning om de borgerlige partienes ønske om å kutte bistanden ned til FNs minstemål på 0,7 prosent i bolken om opposisjonens holdninger.

Dokumentet trekker fram økonomi, arbeid og velferd som hovedsatsingsområder. Målet er å vise at Socialdemokraterne tør å bruke penger på det som betyr noe, mens opposisjonens forskjellige varianter av utgiftsstopp (det heter «nulvækst» på sosialdemokratisk) er en fare for velferden, skolen og pensjonistene. Thornings største problem er at Dansk Folkeparti mener det samme, bare sterkere. Der DF går i utakt med de andre borgerlige partiene, sliter S med kravstore småsøsken til venstre for seg. Det er viktig for Helle Thorning-Schmidt å gi inntrykk av at hun ikke kan lokkes med i budrunder. «Dette er ingen gavebod», sa statsministeren under pressekonferansen.

«Vi er socialdemokrater», står det i valgmanifestet. Det var omtrent det mest konkrete velgerne fikk i denne omgang.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*