Desemberkalenderen: All Your Favorite Bands

Av | 11. desember 2015

Det føltes på sett og vis riktig at musikkåret 2015 skulle starte med bølgekrusningene etter Taylor Swifts storselger 1989, og naturlig avsluttes med at Adeles 25 løftet bransjeøkonomenes panner enda litt høyere. To lys levende millionselgere innenfor tolv måneder er ikke nok til friskmelde noen som helst, men det er nå så uvanlig at det gir anledning til en liten feiring. Kanskje er vi omsider ferdige med Swifts fortsatt ypperlige album, nå. Swift fikk gjennom året fornyet, om enn ikke helt nødvendig hjelp av altcountry-legenden Ryan Adams, som med Swifts velsignelse nyinnspilte hele albumet. I 24 timer kunne man dessuten høre Father John Misty tolke Blank Space som en Lou Reed-pastisj, før den forsvant.

Det finnes en rekke andre historier å huske, selvsagt. Bataclan i Paris ble terroråsted en mørk natt i november. Kendrick Lamars monumentale To Pimp a Butterfly gikk umiddelbart inn i diskusjonene Black Lives Matter-protestene satte i gang i USA, mens Dr Dres lenge (leenge!) ventede comebackskive Compton ikke klarte å bygge på relevansen filmsuksessen Straight Outta Compton hadde gitt ham. Justin Bieber og One Direction gikk direkte opp mot hverandre ved å slippe plater samme dag, med helt forskjellig narrativ: Bieber skulle relanseres, mens 1D i praksis tok farvel, samme hvor mye de nekter å innrømme det. En ny Sleater Kinney-plate ble fulgt av en bok fra Carrie Brownstein, som sammen med Kim Gordons hyllede Girl in a Band og en ny utgivelse fra Patti Smith bør sikre lesestoff til jul.

Sufjan Stevens’ Carrie & Lovell ville i mitt hode vært årets beste plate nærmest uansett hvilket år den kom ut. Enda varere og mer sakral enn tidligere utgivelser, og så personlig at det føles uhøflig å gjøre noe annet enn å sitte andektig rett opp og ned når den spilles. Gjennom elleve spor spør og borer Sufjan i forholdet til sin egen mor og stefar, og resultatet er melankolsk, men raust. Stevens forteller om hvordan moren forlot familien da han var ung, men her er mer kjærlighet enn bitterhet. Carrie & Lovell er et rent mesterverk av en plate.

Den australske låtskriveren Courtney Barnetts vittige og observerende debutalbum Sometimes I Sit and Think, and Sometimes I Just Sit har jeg hørt på nærmest daglig siden juli. Barnett veksler mellom slentrende pop og oppjaget rock, mellom resignasjon og livsglede. Sammen med purunge Girlpool og Kacey Musgraves topper hun en troika av flotte skiver om å være ung kvinne akkurat nå, slik debutantene Troye Sivan og Years & Years umiddelbart skriver seg inn i historien om hvordan det er å finne sin plass som homofil i 2015.

Årets liste er utvidet til 15 plasser, rett og slett fordi ti ikke var nok. Det finnes dessuten en haug singler å gjøre stas på, så singellista returnerer, etter noen års fravær.

 1. Sufjan Stevens – Carrie & Lovell
 2. Courtney Barnett: Sometimes I Sit and Think, and Sometimes I Just Sit
 3. Sleater Kinney: No Cities to Love
 4. Troye Sivan: Blue Neighbourhood
 5. Jason Isbell: Something More Than Free
 6. Father John Misty: I Love You, Honeybear
 7. Alabama Shakes: Sound and Color
 8. Brandi Carlile: Firewatcher’s Daughter
 9. Girlpool: Before the World Was Big
 10. Kamasi Washington: The Epic
 11. The Lone Bellow: Then Came the Morning
 12. Kacey Musgraves: Pageant Material
 13. Years & Years: Communion
 14. Susanne Sundfør: Ten Love Songs
 15. Julia Holter: Have You in My Wilderness

 

 1. Justin Bieber: Sorry
 2. Carly Rae Jepsen: Run Away with Me
 3. Jordan Bratton: Victoria
 4. Courtney Barnett: Pedestrian at Best
 5. Best Coast: Feeling OK
 6. Years & Years: Shine
 7. Justin Bieber: What Do You Mean?
 8. Dawes: All Your Favorite Bands
 9. Jason Derülo: Want to Want Me
 10. Troye Sivan: HEAVEN
 11. Ryan Adams: Out of the Woods
 12. Leon Bridges: Coming Home
 13. MIKA: Good Guys
 14. One Direction: Drag Me Down
 15. Greyson Chance: Afterlife

_________________________________________

I desemberkalenderen vil vi, hver dag fram til julaften, løfte fram mennesker, organisasjoner, fenomener, nettsteder eller popkulturelle nedslag som har engasjert, provosert, beriket eller underholdt oss i 2015. I dag: Musikkåret.

2 tanker om “Desemberkalenderen: All Your Favorite Bands

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*