Du kan høre det fra første ord at kritiker og journalist Karina Longworth, som står bak podkasten You must remember this, har styr på sitt medie. Har man den minste interesse for filmhistorie er det umulig å gjøre motstand når premisset for den gjeldende episoden legges ut, alltid avsluttet med Longworths intime forespørsel: «Join us, won’t you?». Det kommer du til å ville.
YMRT er en podkast om myter og fortellinger fra Hollywoods glansdager, grundig researchet og forbilledlig fortalt av Longworth. Det beste eksemplet er en serie på ti episoder som ble sluppet i sommer. Historien om Charles Manson, kultlederen som terroriserte Hollywood og drepte skuespilleren Sharon Tate, er gjenfortalt mange ganger, men aldri som her. Longworth tar fatt i Manson-mordenes lange virkningshistorie i og på Hollywood før og etter mordene, og analyserer hendelsene kulturelt, sosiologisk og journalistisk, med lange sidehistorier om Roman Polanski, Beach Boy-en Dennis Wilson, Doris Day og Dennis Hopper.
Med tolv episoder av rundt førti minutters varighet, tar Longworth seg tid til å dykke ned i detaljer, argumentere for utvalget, og gi plass til gjestestemmer. Charles Manson’s Hollywood er det beste jeg har hørt i år, uansett format. Den nye sesongen, som omhandler filmstudioet MGMs velmaktsdager i forrige århundre, rulles ut uke for uke gjennom vinteren.
Vil du ha enda mer analytisk filmhistorie i hendig, lyttervennlig utgave, er også podkasten The Next Picture Show varmt anbefalt. Her tar kritikerne Tasha Robinson, Keith Phipps og Scott Tobias for seg nye utgivelser, og ser dem i lys av berøringspunkter med eldre filmer. Dette er deler av gjengen som stod bak det sårt savnede filmnettstedet The Dissolve (jeg skrev om det i sommer), som også avstedkom en egen podkast. The Next Picture Show ivaretar humoren, omsorgen og det analytiske blikket som kjennetegnet Dissolves tilgang til filmmediet, og blir vel verdt å følge. Det sier jeg med basis i kun de to dobbeltepisodene som har kommet ut så langt (pilotepisodene tok for seg de to journalistikk-dramaene All The President’s Men og Spotlight, før The Hunger Games ble sett i lys av Battle Royale), men jeg ser ingen grunn til å tvile på at TNPS kommer til å berike filmsamtalen på en måte som har manglet siden Pitchfork sløyfet The Dissolve.
Til sist i dette trifecta av filmhistorierelaterte podkastanbefalinger: Sjekk ut Peter Labuzas nye intervju med filmhistoriker Kristin Thompson, tilgjengelig fra den tidligere desemberkalenderfavoritten The Cinephiliacs. Thompson er, sammen med sin mann David Bordwell, en av de viktigste akademiske stemmene innen filmvitenskapen, og har skrevet lærebokverket Film Art, som absolutt alle som har studert film på universitetet i mer enn tjue minutter har lest (meg selv for en gangs skyld inkludert). Intervjuet går i dybden om den og andre av Thompsons bøker, hun utbroderer sin teori om den klassiske Hollywood-filmen, og snakker om Ringenes Herre.
_________________________________________
I desemberkalenderen vil vi, hver dag fram til julaften, løfte fram mennesker, organisasjoner, fenomener, nettsteder eller popkulturelle nedslag som har engasjert, provosert, beriket eller underholdt oss i 2015. I dag: Nye filmhistoriepodkaster.