Desemberkalenderen: #Uppers

Av | 2. desember 2012

I desemberkalenderen vil vi, hver dag fram til julaften, løfte fram mennesker, organisasjoner, fenomener, nettsteder eller popkulturelle nedslag som har engasjert, provosert, beriket eller underholdt oss i 2012. I dag: MSNBCs Christopher Hayes.

*********************

Det er den tiden av året igjen. Du vet, den hvor Skrivekollektivet oppsummerer året som har gått ved å pakke inn fjorårets gaver med kun kosmetiske endringer og kaller dem nye. Tvilsomme tradisjoner er da tradisjoner, det også.

For et par år siden var det ingen i den amerikanske medieoffentligheten som snakket om Chris Hayes, som nå leder sitt eget nyhetsprogram Up with Chris Hayes helgemorgener på den liberale kabel-TV-kanalen MSNBC, som New York Times kaller The Anti-Fox. Den gang handlet alt om hvorvidt kanalen kunne fylle tomrommet etter den profilerte Keith Olbermann, som tidligere i år ble arbeidsledig igjen, etter at han sa opp jobben hos Al Gores hjemmesnekrede Current TV. Olbemanns plass ble ettertrykkelig fylt og mer til av Desemberkalender-favoritten Rachel Maddow, som nå er stjernen MSNBC bygger profilen sin rundt. Det har vært et bra år for henne og kanalen. Maddows utmerkede debutbok Drift har toppet salgslistene og den uendelig lange og pussige presidentvalgkampen har gitt pene seertall. Kanskje viktigst er det at Maddow har maktet å videreføre tradisjonen Olbermann skapte for å gjøre hennes eget show til springbrett for nye profiler på kanalen.

Slik Maddow en gang kom inn i MSNBC-systemet som vikar på Olbermanns hedengangne Countdown, har unge, nye folk som Ezra Klein, Melissa Harris-Perry og Hayes etablert seg gjennom opptredener på Maddows selvtitulerte program de siste årene. Klein nevnes stadig som nestemann i køen for å få sitt eget show, mens Harris-Perry og Hayes har fått egne totimers-bolker på morgenen i helgene, hvor MSNBC tidligere ikke hadde originalproduksjoner.

Nyhetsdrevne morgenprogrammer har en lang tradisjon i USA – det eldste av dem, NBCs berømte Meet the Press, kaller seg selv det lengstlevende TV-programmet i verden. Problemet er bare at de ikke er særlig gode. De utfordrer sjelden etablerte sannheter, og på sitt verste blir de bare selvbekreftende plaprefester der de samme folkene som alltid er der sier det samme en gang til. Som John McCain, som har vært gjest over femti ganger. Eller David Broder, som vi skrev om i fjor, som gjestet MtP 401 gangerOver fire hundre ganger. Fire hundre!


Til dette overdekkede bordet kom altså Chris Hayes, fast Maddow-vikar og politisk redaktør i det lille, venstrevridde magasinet The Nation, høsten 2011. Det har gått veldig bra. I april i vår havnet Hayes på medie-grillen i noen dager, etter at han sleivet om soldatenes ettermæle i krig, men han børstet det av seg og reiste seg igjen. Siden har Up ikke sett seg tilbake. En glødende profil i Times økte synligheten hans, og programmet har rykte på seg for å være nerdete og orientert mot politikk heller enn spinn. Når familiebibelen Us Weekly gjorde plass til et helsides intervju med ham, tok fansen det som et tegn på at han ikke lenger kun var et nisjenavn for morgenfriske sosialister. Han har dessuten skrevet en lysende klartenkt bok om meritokratiet i Obama-perioden. Nå mumles det om at folk vil gi ham en mer sentral plass på kveldstid i ukedagene på MSNBC, hvis brumlebassen Ed Schultz mister jobben (Klein er en annen kandidat). Men hva om han bare får en større plattform? Hva  om noen rett og slett gir ham Meet the Press? Paul Waldman på The American Prospect, et annet, lite venstrefløysmagasin, sa det slik i en rasende bloggpost om hvorfor frokost-showene er så jævlige:

 

There could be another way. For instance, «Up With Chris Hayes» on MSNBC shows what the Sunday shows could be. Hayes doesn’t bother interviewing politicians or party hacks; instead, he brings on people who know a lot about whatever issue they’ll be discussing, aren’t constrained by the need to score partisan points, and might have something interesting to say. With a little creativity, you could come up with any number of models for how to make programs that are interesting and informative.

Noen på søsternettverket NBC må tenke over om Chris Hayes kan redde mainstreamkanalenes søndags-misere. Svaret ligger like foran dem. Chris Hayes bør få en ny jobb.

 

_________

MER:

Skrivekollektivet om David Gregory den gangen han fikk programlederjobbenMeet the Press.

Dylan Byers om hva venstrefløysmediene skal gjøre i Obamas andre periode (Politico)

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*