Desemberkalenderen: Veien til maskinrommet

Av | 20. desember 2013

En gang drakk jeg Solo med Jon Michelet i Klassekampens redaksjonslokaler på Grønland. Stål Talsnes klappet meg på hodet i pausen under en direktesending av en valgdebatt i TV2. Stein Ove har stått i Dagsavisens redaksjonslokaler og sett Arne Strand ta heisen. Nærmere har vi aldri vært det fysiske maskinrommet der nyhetene vi konsumerer skapes.

Likevel er Desemberkalenderens to skribenter over gjennomsnittet opptatt av medier. Det gjelder ikke nødvendigvis bare hva de skriver, sier eller filmer, men også hvordan de benyttes, hvem som kommer til orde og hva de betyr. Det opptar nesten alle andre også. Når vannkjøleren gikk varm mandag morgen, pleide det å være fordi TV2 sendte Venner for livet tekstet på nynorsk eller fordi Dagsrevyen var for partiske til Arbeiderpartiet. Nå bruker vi medier på andre, mer fraksjonerte måter, og da trenger vi noen som forteller oss hva det betyr. I dag vil jeg derfor anbefale tre mediepodcaster som har lært meg mye av det jeg veit om journalistikk og mediekritikk, og som ofte lurer i bakgrunnen når vi skriver om mediepolitikk, -økonomi, ytringsfrihet og publiseringsansvar.

*********

Mennesker og medier (ny podcast hver fredag)

Mennesker og medier er et direktesendt medieprogram fra Danmarks Radios P1. Programmet har vært på lufta siden 2001, og er ledet og produsert av Lasse Jensen, som også skriver en ukentlig spalte om medier i avisa Information. Det er selvfølgelig ingen ulempe hvis lytteren har en spesiell interesse for danske medier og dansk samfunnsliv generelt, men Jensens direktesendte studioprogram er uansett inviterende lytting også for en nykommer. Vanligvis innledes programmet av en cirka tretti minutter lang debatt om et aktuelt tema; det kan for eksempel handle om spindoktorers påvirkning på danske medier, retningslinjer for bruk av skjult kamera, kildebeskyttelse, eller allmennkringkasteransvaret. Deretter følger et kortere innslag fra den internasjonale medieverden, et intervju med en aktuell gjest (ofte en forsker, forfatter eller journalist), og en avsluttende kommentar fra programlederen (den ikke sjelden syrlige På falderæbet). Jensen, en erfaren programleder og allsidig journalist med bakgrunn som blant annet USA-korrespondent for DR, er særlig opptatt av TV, radio og avisbransjen. Spiss ørene for favorittuttrykkene godt stof og en god historie. Dessuten bør det nevnes at han en gang glemte å møte i studio til rett tid. Dette var etter mer enn 500 (!) ukentlige direktesendinger, og hans produsent fikk oppgaven med å lose lytterne gjennom sendingens første ti minutter.

Medierna (ny podcast hver lørdag)

I motsetning til Mennesker og medier er Medierna et rent reportasjemagasin, produsert for Sveriges Radios P1. Det har bare litt over halvparten av det danske søsterprogrammets sendetid å boltre seg på, men rekker alltid over mye. Det ledes av Martin Wicklin, og har til tider også supplert hovedsendingen på radio med bonusepisoder for podcastabonnenter, som utdyper og kommenterer ukas toppsaker. Som det danske alternativet preges det tydelig av sin nasjonale kontekst, og i år har Medierna blant annet satt søkelyset på svenske mediers dekning av Sverigedemokraterna og innvanringspolitikken. Tilgangen til mediene er gjennomgående kritisk og konfronterende heller enn kommenterende, og andre hovedsatsingsområder inkluderer ytringsfrihet, mediehistorie, medienes sensasjonalistiske forskningsformidling, og manipulering med meningsmålinger. Hvert program inneholder også er kort innslag med «medienyheter i korthet från veckan som gått».

On the Media (ny podcast hver fredag)

On the Media er amerikanske National Public Radios ukentlige mediemagasin, med veteranene Brooke Gladstone og Bob Garfield som programledere. OtM opererer med den klart bredeste definisjonen av «medier» av disse tre, og kan like gjerne lage innslag om bokbransjens økonomi og smarttelefoners overvåkningsmuligheter som avissensur eller den siste utviklingen innenfor reklame og markedsføring. Ytringsfrihet og gjennomsiktighet hos politiske myndigheter er andre hjertesaker. Nettopp det at programlederne kan sies å ha «hjertesaker» og spesielle interesser, gjør programmet åpent for kritikk fra både høyre og venstre, og det er en utvilsom styrke at leserne slipper til med kritiske merknader i regelmessige leserbrevinnslag. Gladstone og Garfields særegne humor og intonasjon gir en spesiell intimitet til programmet, som også er kjent for det tilbakevendende innslaget «Present and Future Business Models for Monetizing the Newspaper Industry», som vi har henvist til i desemberkalenderen tidligere. I år avfødte OtM dessuten søsterpodcasten TL;DR, en kortere reportasjepodcast hvor produsentene borer seg ned i et spesielt tema som har med nye medier å gjøre. Den er tilsvarende varmt anbefalt.

***********

I desemberkalenderen vil vi, hver dag fram til julaften, løfte fram mennesker, organisasjoner, fenomener, nettsteder eller popkulturelle nedslag som har engasjert, provosert, beriket eller underholdt oss i 2013.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*