Kanskje skulle du… (Uke 34)

Av | 29. august 2010

…se Toy Story 3? Det er strengt tatt ingen anbefaling – det er en ordre. Pixars nyeste kommer som siste i rekken av 11 sammenhengende triumfer, skriver Christian Monggaard på Information, små femten år etter at seriens førsteutspill sparket igang animasjonsballet. Våre venner på filmnettstedet Montages leverte en anbefalelsesverdig diskusjon av Pixars historie i forbindelse med fjorårets triumf Up (som inneholder de fire mest minneverdige animerte minutter i filmhistorien), Slate har samlet sammen minneverdige øyeblikk fra Stemmen hos Pixar, John Ratzenberger, NPRs On the Media har kikket på faren ved animasjon som virker for realistisk. Du er velkommen til å dykke ned i alt dette, og mer til – når du har sett filmen.

…tenke over debattpotensialet i dokumentarfilm? Samme uke som Pixars innertier rydder førsteplassen på kinotoppen, vil enda flere ha deg til å gå på kino for å se en…dokumentar om krig. Janus Metz’ Cannes-favoritt Armadillo har fått merkelappen «årets viktigste» fra alle som har sett, og traileren lover en rystende opplevelse. Mange, herunder medieprofessor Rune Ottosen, Rødt-nestleder Bjørnar Moxnes og sågar forsvarsminister Grete Faremo mener filmen er et viktig bidrag i debatten om den ende- og formålsløse krigen i Afghanistan. Like blid mottakelse har ikke Vibeke Løkkebergs politiske dokumentar Tårer i Gaza fått, Filmen, som får verdenspremiere under filmfestivalen i Toronto i november, har allerede blitt slaktet av Norsk Folkehjelps Petter Eide, og TV2s Fredrik Græsvik har kritisert filmskapernes metoder skarpt. Fremskrittspartiets kulturpolitiker [sic] Ib Thomsen har ytt sin skjerv ved å kalle Løkkeberg for «ikke akkurat en A-regissør» (som vanlig er når man får premierer på programmet på nordamerikas viktigste festival), og kaller filmen for «propaganda», selv om han ikke har sett den. Forrige nummer av det fine Filmtidsskriftet Z var i sin helhet viet forholdet mellom fiksjon og fakta, og finnes på ethvert akseptabelt folkebibliotek.
…gi Rushprint en sjanse? Det bransjeorienterte, seriøse norske filmmagasinet er iblant kjedelig, og svært, svært nasjonalt innrettet, men byr i blant på godbiter. Som denne gangen, når man får med en eksklusiv DVD som blant annet inneholder Lars von Triers ikke-fullførte, aldri før sette kortfilm Dimension. En ny von Trier-film er en begivenhet i seg selv, understreker filmviter Peter Schepelern i et intervju med det danske radiomagasinet Filmland denne helgen. Nå kan du få sjansen til å følge begivenheten i din egen stue. Noe å gruble over der altså, mens du venter på årets dårligste idè, som kommer på en kino nær deg i oktober; torturporno-franchisen Saw, etappe syv…i 3D.

En tanke om “Kanskje skulle du… (Uke 34)

  1. Tilbakeping: Elektrische Zahnbuerste

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*