Noen spørsmål om gateslagene

Av | 10. januar 2009

1. Snakker vi om en ny voldsform her?
Hehehehe. Nei. Selvsagt ikke.

2. Men er det ikke det NRK sier?
Joda, og de har tilogmed basis i uttalelser fra en voldsforsker ved Politihøgskolen. Hun går, i likhet med Akhenaton de Leon fra OMOD og visepolitimester Roger Andresen, hele veien ut i å male bildet av torsdagens gateopptøyer som en megatrend, et bilde på en ny, omseggripende situasjon som ganske raskt vil gjøre Norge til et arnested for vold og kaos i gatene, København- eller Aten-style. Men vent litt, la oss høre litt mer på hva nevnte visepolitimester sier til statskanalens oppustede Dagsrevy i går: «Av de som var siktet for de alvorligste forholdene -det var ti stykker som satt i vår arrest i dag morges- så hadde alle, og j eg gjentar, alle, tidligere straffesaker ved Oslo politidistrikt».

3. Alle sammen, eh? Men…da ligner de vel simpelthen litt på…helt vanlig, småkriminell pøbel, da, vel?
Selvsagt. Men ikke si noe til pressen, det tar seg ikke ut. Det er tross alt ikke hver dag, selv om det noen ganger kan virke sånn, at landets største avis får sjansen til å smøre Tøff Politimann i Full Krigsmundur utover førstesiden og bruke den lekre overskriften «Dette er ikke MIDTØSTEN. DET er KARL JOHAN». Imponerende arbeid, kaosjegere, jeg liker særlig hvordan hele den arabiske verden blir avfeid som et usivilisert gomorra på en setning. Skal vi diskutere integrering av fremmedgjort innvandrerungdom, som det virker som vi skal, trenger vi virkelig noen som kan ta den jobben, VG. Wow.

4. Hvorfor er alle så opptatt av å knytte opptøyene til et politisk miljø?
Det er sannelig ikke helt lett å se. Gateslag av denne typen har gjerne autonome miljøer skrevet over hele seg (tenk gjerne på Ungdomshuset, om du vil), men Blitz-miljøet var i følge Klassekampen i utgangspunktet innstilt på å la den pinglete Israel-markeringen seile sin egen sjø. Det gjør åpenbart pressen litt usikre, for det er alltid greiest å kunne skyte på vestkantpøbel når man ikke har annet å gjøre. Da griper de umiddelbart til andre politiske miljøer, i håp om å finne et speil å tolke tullballet gjennom. Ingen slik lykke, dog: I stedet fikk man altså en liten gruppe av ungdom med innvandrerbakgrunn uten noe fastlagt skjema for båssetting, utover nettopp innvandrerstempelet, som de Leon i Klassekampen berettiget påpeker at ble overspilt og lite ømfintlig behandlet av politiet. Politiet bør spare oss for å stille spørsmålstegn ved norske statsborgeres «takknemlighet» overfor landet sitt. Please.

5. Glemmer folk hva som er kjernen, nå?
Det vil vise seg. I dag, lørdag, er det atter en lang, lang rekke demonstrasjoner mot krigen over hele Norge, for ordens skyld: -den i GAZA, ikke den på KARL JOHAN (jada, VG, gå vekk, nå). Sannsynligheten er dessverre stor for at palestinernes situasjon mistet en del støtte blant helt vanlige, moderate mennesker den siste uken, på grunn av vold og pøbelstreker i Oslos gater, og et feberhett og pressekorps som dytter Jan Thomas inn foran hundrevis av døde barn.

Det folkelige engasjementet mot krigen skal ikke svekkes av gateslag uten mening. Det hadde vært greit om politiet og pressen var med på den, liksom.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*