Vestlandet ut av Norge!

Av | 27. februar 2008

Det kan høres ut som en krigserklæring, men det er mer en ironisk tilnærming og tolkning av dagens utgave av Bergensavisen (BA). I en artikkel konstaterer Bergens lokalavis med fete typer at ”Vi styres av østlendinger”. Ja vel, vil vel mang en østlending tenke – er det så gærnt da?

Vi, i provinsen, utenfor Oslo – nærmere bestemt Vestlandet – tenker nok at dette er, om ikke så gærnt – i hvert fall ille nok.

Vestlandet har Bergen, verdens navle, Norges vakreste og nest største by.

Saken er at det i regjeringsapparatet kun er to vestlendinger. Og kun en av disse to, er en ekte bergenser; Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. Man kan selvsagt betrygge seg med at ”vi” i det minste har kontroll på Forsvaret da – og det er vel ikke så rent lite. Skulle man trenge litt krutt i en eventuell løsrivelse. Bergensere er tross alt ikke fra Norge, ”vi” er fra Bergen.

Så lite makt, for så mange penger. Og da snakker man ikke om valgkampbudsjettet til Hordaland Arbeiderparti. Nei, her på Vestlandet så har ”vi” tross alt kontroll på viktige naturressurser som olje, gass, fisk og nydelige hekleprodukter fra Husflidlaget.

Det kan for mange, føles så uendelig smertefullt at man her på Vestlandet pumper opp mengder av verdier (milliarder) – som forsvinner i et svart, mørkt, hull på Østlandet.

Ja østlendingene får til og med spise Vossafåret vårt, og drikke Lerums edlere dråper, men hva får vi igjen for det – her på Vestlandet?

Enkelte vil nok kunne påstå at eneste grunnen til at vi har eiendomsskatt i Bergen, er fordi kommunen trenger penger – penger som kommunen ikke får fra østlendingene i regjeringsapparatet. Samme begrunnelsen vil nok enkelte bruke når man påpeker at på Østlandet så går bussen hvert 10.minutt. Mens på Vestlandet hvert 20.minutt – eller mer.

Når tidligere statsråd Manuela Ramin-Osmundsen måtte forlate sin posisjon, så toppet situasjonen seg. I diskusjonen omkring hvem som skal overta, så blir ikke en eneste vestlending foreslått. Til og med ”innvandrerne” står foran vestlendingene i køen for å være aktuelle kandidater.

Ingen kjenner Bergen som BA – reklamerer byens lokalavis med. Samme avis hadde på lederplass en viktig artikkel om at det nå er ”vår” tur. ”Neste barne- og likestillingsminister må komme fra Bergen” – proklamerte BA. Men avisen som kjenner Bergen så inderlig godt, hadde ingen forslag på kandidater.

Vi vil bli styrt av ”østlendingene” i lang, lang tid fremover. Først og fremst fordi ”vi” aldri har tatt tak og gjort grep for å komme oss i en posisjon hvor færre østlendinger kan bli flere vestlendinger.

Når den tid kommer, hvor vi ser at provinsen utenfor Oslo også i større grad får være med på leken – kan man allerede nå ane hva overskriftene blir i lokale trykksaker. For hvordan kan Norges nest største by akseptere om kvoteringen av vestlendingene skulle fremheve distriktene? Hva med:

”Vestlandet er endelig inne i Østlandet, men ”vi” bergensere er fremdeles utenfor – lokalt selvstyre nå!”.

En tanke om “Vestlandet ut av Norge!

  1. Tilbakeping: 1054 dager med krig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*