Kanskje skulle du… (Uke 2)

Av | 16. januar 2011

…se aviser på film, når du likevel aldri leser dem? Michael Hann på The Guardian grep tidligere i uken fatt i det urealistiske bildet på avisverdenen man kan få hvis man tar portrettene i de snart kinoaktuelle filmene Gullivers reiser og The Green Hornets (som kommer til Norge neste helg) på alvor. Særlig reagerer Hann på at disse – beviselig komiske, ikke-realistiske- filmene ikke kommuniserer at journalistikk er hardt arbeid, og at deadline i det hele tatt eksisterer. Vil du ha et bedre bilde, sier du? Alan Pakulas klassiske filmatisering av Washington Posts Watergate-sak, Alle presidentens menn, er stedet å begynne, og kan -og bør- gjøre deg interessert i David Finchers suggererende, mesterlige journalist-thriller Zodiac, som nærer et tett slektskap til Pakulas film. Det gjør også BBCs Red Riding-trilogi, der særlig første avsnitt har hardtarbeidende gravejournalister front and center. Verste eksempel på hvordan det absolutt ikke foregår? Da må du riktignok sitte gjennom hele den ujevne bagatellen Letters to Juliet, men i en av filmens siste scener får du en innblikk i hvordan redigeringsarbeid på The New Yorker absolutt aldri har foregått.

…gjenoppleve filmåret 2010 enda en gang? Da tenker jeg, i all beskjedenhet, ikke på Skrivekollektivets flerukersdiskusjon som ble avsluttet denne uken, men i denne sammenhengen på det som trolig er verdens mest populære filmpodkast, den Chicago-baserte Filmspotting. Ikke bare har de to vertene Matty Robinson og Adam Kempenaar lun humor og umåtelig stor kunnskap; de har også veldig god smak, ettersom nesten alle undertegnedes filmer får fin behandling i deres nesten timer lange årsoppsummering. Særlig gledelige er alle lovordene som blir Mark Romaneks Never Let Me Go til del – som toppet den ene listen og er mitt bud på 2011s beste film, selv om det brede norske publikum ikke får se perlen på kino før i april. Og, selvfølgelig; den er Social Networks og Red Ridings Andrew Garfields mest imøtesette film i år.

…finne ut hva som er Andrew Garfields mest imøtesette film i året som kommer etter dette? Det er, og det vet du nok, hvis du tenker etter, Marc Webbs Spiderman-prosjekt, som samler sammen regissør Webb, som sto bak den sjarmerende (500) days of summer og et skuespillerlaug som teller Emma Stone fra varmt anbefalte, kinoaktuelle Easy-A, Campbell Scott (Roger Dodger), Rhys Ifans (Greenberg), Martin Sheen (Presidenten) og selvsagt Garfield, som slo ut selveste Billy Elliot (Jamie Bell) på veien. Se et sekund bort fra at mange superheltfilmer basert på tegneserier er søppel, som Sin City eller Watchmen, og at prefikset re-boot ikke helt tyder på at det blir den mest inspirert kniven i skuffen. Ok. Tenk så over at Tobey Maguire er borte. Alt greit? Tenkte meg det. Du må, riktignok, vente lenge, men i mellomtiden har Salons Matt Zoller Seitz gravd i tengeserieadapsjonsrotekassen sin og funnet ti andre filmer som kan døyve ventetiden.

En tanke om “Kanskje skulle du… (Uke 2)

  1. Tilbakeping: Oscar 2011: Sånn blir det. Helst ikke. Men likevel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*