Podkast: Einar Førdes fargefjernsyn – Sentrumsallianser

Av | 18. oktober 2020

Det har skjedd en hel masse siden forrige episode av podkasten, og det bærer denne utgaven preg av. Først snakker vi med Kari «Sørensen» Bernardini om hennes retur til fylkespolitikken, hvor hun som møtende vara i kulturutvalget var med på å vedta at Språkrådet bør flyttes fra Oslo til Bergen. Møtet foregikk i Førde, en plass Tøger ikke er særlig begeistret for, så vi snakker litt om det også.

Arbeiderpartiet lanserte sitt førsteforslag til nytt partiprogram for noen uker siden, og det er uendelig. Allerede før fylkeslagene har fått gi sine innspill er programmet på 120 (etthundreogtjue!) sider. Det er et tegn på et parti som sliter i opposisjon at man prøver å gape over alt, i stedet for å være tydelige og konkrete, påpeker Pål.

Det er fortellende for ståa i norsk politikk at vi nok en gang må diskutere Senterpartiet i denne episoden («alle andre gjør det jo, så hvorfor ikke», er min passiv-aggressive introduksjon). De har nå også fått den tidligere Ap-representanten Jan Bøhler med seg. Til slutt kommer vi til partiet Sentrum, som skal ledes av Geir Lippestad, en annen nylig Ap-avhopper. Han har gått sammen med en rekke utbrytere, særlig fra KrF, som nå prøver å bli oppstilt til stortingsvalget. Nye partier er sjeldne i Norge, så det er spennende. Det er, hvis du lurte, mer vanlig i Danmark.

Avdelingen for stalinistisk sjølkritikk

I segmentet om hva Førde har å by på forsøker jeg å holde tunga rett i munnen. En fyr med østlandsdialekt kan ikke kritisere en vestlandsbygd – Kari og Tøger kan. I den anledning sier jeg at jeg er «født og oppvokst på Vestlandet». Jeg er definitivt født her vest. Men jeg flyttet til Oslo før jeg nådde skolealder, og returnerte ikke før jeg begynte på ungdomsskolen. Er jeg da oppvokst på Vestlandet? Kanskje ikke.

Anbefalinger

Tøger anbefaler å lytte til forskjellige versjoner av Screamin’ Jay Hawkins‘ slager I Put a Spell On You fra 1956 – spesielt Creedence Clearwater Revivals tolkning fra 1968.

Kari har vært på bokbad med Finn Tokvam og forfatter Nils Henrik Smith i Jølster, og er entusiastisk over sistnevntes bok 11 meter. Straffesparkets historie (Kagge, 2020).

Pål har ikke bestemt seg for om Emmy-grossisten Schitt’s Creek er morsom eller plagsom. Det er visstnok en «pågående samtale». Den finnes på TV 2 Sumo.

Stein Ove gjenanbefaler recap-podkasten Again with this, som nå har blitt bok. Tara Ariano og Sarah D. Bunting, kjent fra den innflytelsesrike, nå nedlagte nettsida Television Without Pity, har gjort podkasten om til en fornøyelig, fint illustrert bok, kalt A Very Special 90210 Book: 93 Absolutely Essential Episodes from TV’s Most Notorious ZIP Code (Abrams Image, 2020)

Lenker fra Skrivekollektivets arkiv:

Jørgen skreiv om recaps i 2010; jeg hyllet Television Without Pity i 2014.

Det finnes flere, men jeg skrev om den danske tradisjonen for partihoppere i 2010.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*