Lesere av dette nettsted er velkjent med at Skrivekollektivet liker fans. På denne plass har vi grønnlyst og blåstemplet beliebers, potterister, og sågar, om enn indirekte, tilhengere av antikvariske ideer som monarkiet (sistnevnte artikkels money quote, (sakset fra Morgenbladet) «Det er anakronistisk og koster masse», kan nok også med relativ enkelhet underskrives på av alle foreldre eller omsorgspersoner som har barn med en eller to av de førstnevnte slags hang-ups). Det fineste med fans er at de er nerder, og at de aldri ber om unnskyldning for det. De kan satans mye, gjerne om noe din mor synes er midre viktig enn matematikk. Med mindre de er matematikknerder, da. Da blir mor glad.
Og, med fare for at ikke alle norske barn blir like oppspilte av dette: Det blir norske politikere også. I dagens Aftenposten er Høyres Elisabeth Aspaker bekymret over mattekunnskapene blant norske elever, og hun gir – fortjent – skryt til landets vitensentre, som gjør mye for å gjøre realfag kult blant kidsa. Vel og bra, det. Men det finnes andre måter også.
En av de mest sympatiske sidene ved nerdekulturen i bredt, er at den er flink til å feire seg selv – noen må jo feire dem, og siden nerder er sære, kommer neppe flertallsterje i skolegården til å gjøre det. Da får man lage sin egen feiring, om det så er en festival til ære for sjakkspill eller et helt eget treff for YouTube-hoder. Det er det fan-festen VidCon, som gikk av stabelen for tredje gang i slutten av juni, er. VidCon er hjertebarnet til de hypersmarte YouTube-kjendisene Hank og John Green, og er ment å feire alle dem som gjør sin egen greie på videodelingsnettstedet, med hovedfokus på deres egne hjertebarn: Videokanalen Vlogbrothers og sideprosjektet Crash Course, der du, dine venner og din mor kan lære uendelig mye om naturfag og historie på veldig kort tid. Som her, hvor Hank forklarer fotosyntesen på en måte som minner litt om Trond Viggo Torgersens gamle TV-serie Kroppen, bare veldig mye mer moderne, og dessuten er bevisst morsom, ikke bare ufrivillig.
John og Hank Green og de millionene av ungdommer som følger videoene deres kaller seg nerdfighters, som John oppsummerer som «[a] fight for nerds, […] for intellectualism, for the life of the mind».
Ja, takk, mer sånt, sier vi. Skal man få barn til å lære, er dette veien å gå. Eller man kan sette musikk til, som poprockveteranene They Might Be Giants (i Norge kun kjent for intromusikken til den vidunderlig ondskapsfulle komiserien Malcolm i midten) har gjort med albumene Here Come the 1, 2, 3s og Here Comes Science. Hadde de kunnet engelsk godt nok i den alderen, ville alle norske barn blitt ville etter paleontologi** etter å blitt eksponert for denne lille poperlen for første gang.
All ære til Supernytt, Aftenpostens barneavis, og statlige initiativer for å trigge barns realfagsinteresse: Slipp noen voksennerder løs, nå, kultur-Norge. Dere trengs, dere også.
Med vennlig hilsen student som var 20 minutter fra å stryke i matematikk.
__________________________________________________
* #nerdprom har tidligere blitt brukt som Twitter-signatur for White House Correspondents Dinner, hvor politiske nerder med lønningspose kan senke skuldrene og feste med likesinnede, etter årevis med en nagende følelse av mistilpassethet og overhengende fare for kokos fra utenriksredaksjonen. Det er en vakker, selvironisk tanke, som vi synes passer like godt på VidCon-deltagerne.
** Paleontologi betyr læren om forhistorisk liv. Det sier Wikipedia.