Podkast: Einar Førdes fargefjernsyn #15 om Mette Frederiksens første år

Av | 6. juni 2020

«Vi bør lage podkast» sa Jørgen. Eller Tore. Eller Pål. Tolv år seinere…

Den første gangen Skrivekollektivets kjernetropper Pål, Jørgen, Stein Ove og Tore snakket om å lage podkast er faktisk så lenge siden at det oppslaget ikke lenger kan oppdrives. Det skjedde på sidegeskjeften «Redaksjonsbloggen», som – i hvert fall etter planen – skulle være vår radikal-demokratiske drodleside der vi i full offentlighet kunne teste ut ideer, pitche artikkelserier og bedrive leninistisk etterkritikk finne på nye måter å utvide vårt bloggunivers på. Jeg tror det kan ha vært i 2007.

Det gikk ikke helt sånn. I dag finnes ikke redaksjonsbloggen mer. Det er nok fornuftig, for jeg er sikker på at Pål ville lagt ned hele Skrivekollektivet på sekundet når jeg, i dette kontrafaktiske scenariet, hadde luftet for ham at redaksjonsbloggen er det som med Silcon Valley-ordboka oppslått kan defineres som en vertikal, altså i dette tilfellet en blogg om en blogg. Vi brukte mange år og mange øl på å krangle om hva vi skulle kalle det vi drev med («vi har aldri ment at det vi driver med er blogging. Tvert i mot. Vi kaller det artikler«, skrev Pål i 2008), så det ville utvilsomt vært dråpen for domene-eieren.

Podkast-ideen har vært nevnt med jevne mellomrom siden den gang, men det var ikke før i fjor høst at det endelig ble til noe. Da dro Pål og Tøger Fimreite med seg meg og Kari Bernardini for å endelig begynne å snakke om ting foran mikrofoner. Podkasten Einar Førdes fargefjernsyn er resultatet. Vi kaller oss «et politisk og populærkulturelt skravlekollektiv for folk trygt plassert på venstresiden», en lett omskrivning av den beskrivelsen Tore i sin tid ga Skrivekollektivet. Sjøl om det tok lang tid, og at det ble Arbeiderpartiet og ikke kollektivet som ble plattformen, er vi fornøyde med endelig å kunne si at to av Skrivekollektivets skribenter omsider lager podkast. Framover vil du finne innlegg om det hver gang det kommer en ny episode. De vil bli kortere og mer konsise enn dette.

I episode 15 av Einar Førdes fargefjernsyn

Det er ett år siden folketingsvalget som endte med å gi Socialdemokratiets Mette Frederiksen nøklene til statsministerkontoret. Også: Lars Løkkes merkelige post-statsministertid.

Anbefalinger:

Tøger: Den fjerde sesongen av Rick & Morty (på Netflix) og førstesesongen av The Boys (på Amazon Prime)

Stein Ove: Bøkene The Fire Next Time av James Baldwin, Between the World and Me av Ta-Nehisi Coates og Brown Girl Dreaming av Jacqueline Woodson; filmene LA 92 (på Netflix), If Beale Street Could Talk (på HBO Nordic), The Hate U Give (på Viaplay); Ezra Klein Show-episoden «Why Ta-Nehisi Coates is Hopeful«.

Pål: Toga vin & ølstue – det politiske kandestøperi i København K; å stjele politisk kampanjemateriale i stupfylla i Aalborg?

Bonus-lenker:

Min sak om Borgen fra 2010. Og den om Between the World and Me fra 2015.