«Think of this face…»

Av | 10. juni 2015

En helsides annonse i dagens Ekstra Bladet fikk meg til å tenke på en klassisk Saturday Night Live-sketsj fra 2008. John McCain (Darrell Hammond) prøver å distansere seg fra sittende president George W. Bush, og vil for alt i verden ikke at velgerne skal anse ham som Bushs foretrukne kandidat. Klimakset kommer når McCain, som sliter med å rive seg løs fra presidentens klamme jerngrep, må høre Will Ferrells Bush si følgende, med klassisk, overdrevet Texan drawl: «When you think of John McCain, think of me, George W. Bush. Think of this face. (…) When you’re in the voting booth, before you vote – picture this face right here. A vote for John McCain is a vote for George W. Bush.»

Som valgforskeren Rune Stubager sa i forrige uke, kunne Venstre sannsynligvis hatt høyere oppslutning med en annen partileder enn Lars Løkke Rasmussen, og det har Socialdemokraterne tenkt å utnytte. Derfor en annonse i den borgerlige tabloidpressen med et bilde av Lars Løkke og Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulesen Dahl, med et sitat som bekrefter at DF betingelsesløst peker på Løkke og overskriften: «SKAL DIN STEMME GØRE LØKKE TIL STATSMINISTER?»

Det er et nokså uvanlig grep at Socialdemokraterne «taust» henvender seg til et annet partis velgere for å begå karakterdrap på opposisjonens leder. Logikken er den samme som i SNL-sketsjen: Når du står der i valglokalet og lar pennen hvile over DFs valgliste, se for deg Løkkes ansikt, og tenk på nullveksten, selvtilfredsheten og de dyre dressene. For Socialdemokraternes angrep er faktisk vel så mye rettet mot Kristian Thulesen Dahl – den borgerlige blokkas velferdsalibi – som mot Løkke. Annonsen understreker at DF ikke «stiller politiske krav for at at gøre Løkke til statsminister», og det uuttalte budskapet er at DF-velgerne kan få langt mer igjen for å stemme på Socialdemokraterne istedet. Ikke bare får de mer velferd og en ny dagpengeordning – to saker hvor Thulesen Dahl må overmanne hele borgerlig blokk for å få gjennomslag – men de får også Helle Thorning-Schmidt, en mye mer populær statsminister.

Valgkampen kommer bare til å bli tøffere i innspurten. Socialdemokraternes ungdomsorganisasjon, DSU, har fått kritikk for en Game of Thrones-parodi med Løkke på toppen av et tårn med ølbokser, og det en gang sindige Konservative Folkeparti satte selv en tone for valgkampen med med fryktpushende «STOP»-kampanje. Og snart må enkeltkandidater med markeringsbehov og fare for å miste plassen sin i Folketinget, kaste silkehanskene. Mitt tips er at du bør holde utkikk etter Venstre-kandidater rundt om i landet som markerer personlig avstand til Løkke. Da gjør de Socialdemokraternes jobb for dem, til en mye lavere pris enn en helside i Ekstra Bladet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*