Vil Skrivekollektivet ha Fritt Ords skitne penger?

Av | 21. juli 2010

Fritt Ord utlyser 2,5 millioner kroner til samfunnsengasjerte bloggere. Skal Skrivekollektivet søke om en slump med penger, eller vil dette bryte med kollektivets verdier?

Utlysningen er rettet mot personlig redigerte blogger som ikke har noen institusjonell tilknytning. Det er mulighet for å søke om midler til nyetablering av blogger og til utvikling av allerede eksisterende blogger. Fritt Ord søker etter bloggere som har journalistiske og essayistiske innfallsvinkler.

– På mange måter kunne Skrivekollektivet kvalifisert for å, i det minste, ha sendt inn en søknad for å bli tatt med i vurderingen av midlene. Mange av våre artikler har innfallsvinkler som Fritt Ord søker etter. Samtidig har det vært et ønske fra mange av skribentene om å stadig utvikle skrivekunsten spesielt i retning av å ha et sterkere journalistisk preg på aktuelle saker.

Stein Ove Liens artikkel ”En litterær studie av Anders Hegers mimikk” er et godt eksempel på talentet og potensialet i skribentene til Skrivekollektivet. Grundig artikkel, spennende innfallsvinkler og fornøyelig lesing.

Jørgen Liens kontinuerlige dekning av Amerikansk politikk er en studie i ekte lidenskap for temaet. Som gjennom årene har blitt en imponerende samling artikler og nærmest et kjennemerke for Skrivekollektivets kontinuerlige produksjon av interessant lesestoff. I skrivende stund har kollektivets skribenter publisert 97 artikler i kategorien ”Amerikansk politikk”. Jeg utfordrer leserne til å finne tilsvarende blant norske bloggere, med like grundige analyser og høy kvalitet.

– Skrivekollektivet er en politisk og populærkulturell paviljong for skribenter trygt plassert på venstresiden. Uavhengig. Med et kritisk blikk hovedsakelig på politikk og samfunnsspørsmål.

Undertegnede er allergisk mot å kalle det fortreffelige kollektivet for en blogg. Først og fremst fordi majoriteten av landets bloggere produserer og publiserer uinteressant søppel.

Skrivekollektivet er et prosjekt basert på frivillig innsats og engasjement. Det finnes ingen inntekter, kun utgifter. Dette beløper seg til et par hundrelapper i året for kjøp av server- og domeneplass. I motsetning til folk flest blant bloggerne, så eksisterer ikke kollektivet for å tjene raske penger på å blogge, prostituere egen hverdag, for så å hanke inn reklamepenger.

En søknad til Fritt Ord må være begrunnet med hva en eventuell slump med penger skal brukes til. Vi kunne brukt midlene til å ruste opp Skrivekollektivet. Men det har vi allerede gjort, med dugnadsånd som innsats. Derimot kunne støtte fra Fritt Ord vært med på å utvikle kollektivets innhold. Spesielt ved å jobbe målrettet for å utvikle oss i retning av å publisere artikler med mer journalistiske innfallsvinkler. Vi kunne også sendt Stein Ove Lien og Tore Eikeland til Latin-Amerika på studietur slik at serien ”Fyrtårn og Fyrstekake” hadde fått sine helt nødvendige nye kapitler.

– Skrivekollektivet har vært sterkt kritiske til Fritt Ord, da hovedsakelig i forbindelse med tildelingen av Fritt Ords Pris 2009 til Nina Karin Monsen. At man kunne gi prispenger på 400.000,- og heder til den moralkonservative fløyens mest akademisk stuerene fordomsprodusent rystet kollektivets skribenter.

Skribent Stein Ove Lien beskrev det slik i sin artikkel ”Om hvordan den norske homodebatten plutselig løp feil vei i møte med resten av verden”:

Francis Sejersted, Fritt Ords høvding, mener Nina Karin Monsens mange hatske utfall og påfunn og bemerkninger om lesbiske kvinner som mekaniske roboter, homofile menns posisjon som jeg vet ikke hva og deres eventuelle barns fremtid som naturlige undermennesker er viktig. Jeg kommer alltid til å mene at det er farlig. Ikke på den måten at hennes overblåste argumentasjon noen gang vil bli mainstream eller noe flertallssyn, og dermed bidra til å så spirer til en nykonservativ vekkelse med svekkelse av homofiles rettigheter som resultat. Langt i fra. Hun er farlig fordi det hun sier er rettet mot så mange mennesker som ikke nødvendigvis kan forsvare seg – som unge homofile som ikke kan ta kampen mot Monsen fordi sånne som henne bidrar til at det å stå fram som homo fortsatt er forbundet med skam og store personlige omkostninger.

Vi har overordnet ingenting å frykte fra den rabiate nykonservative fløyen. Men det føles så rart å se det anstendige Norge belønne hate speak med hundretusener på et tidspunkt hvor så mange andre piler peker den motsatte, riktige veien.

 

For meg, så er dette grunn god nok til ikke å søke Fritt Ord om prosjektmidler til Skrivekollektivet. Nattesøvnen ville blitt dypt forstyrret om kollektivet skulle, mot formodning, bli tildelt penger fra den samme kassen som Nina Karin Monsen ble tildelt Fritt Ords Pris 2009. Det er skitne penger.

– Nå er det slik at Skrivekollektivet i all sin uformellhet er organisert slik at det er rom for diskusjon og forsøk på demokratiske løsninger. Det nokså oppblåste og pompøse redaksjonsrådet har dog alltid en form for vetorett, skulle det vise seg at utviklingen av kollektivet tar en uheldig kurs.

Det betyr at det altså er rom for innspill både fra skribenter og lesere i forhold til om Skrivekollektivet og Fritt Ord har en uforenlig kraft. Eller om man faktisk mener at kollektivet bør snuse på Fritt Ords prosjektmidler.

Hansken er kastet.

7 tanker om “Vil Skrivekollektivet ha Fritt Ords skitne penger?

 1. Jørgen Lienjl

  Ikke for å forlenge en allerede nokså giftig diskusjon unødig, Haakon, men:

  1) Jeg er enig med deg i at Påls oppfatning av bloggformatet er for enkel, noe jeg også har redegjort for i eget innlegg. Det finnes gode og dårlige blogger.

  2) Jeg synes det kommer klart fram av Påls innlegg at ikke all selvhyllesten skal tas like alvorlig (jf. «Det nokså oppblåste og pompøse redaksjonsrådet…»

  3) Jeg er enig i at ytringsfriheten også skal omfatte upopulære ytringer, men jeg var uenig i tildelingen av Fritt Ord-prisen til Monsen, blant annet fordi hun som statsstipendiat og offentlig intellektuell hadde god tilgang til debatten allerede.

  Svar
 2. Haakon

  1. Du skriver i sitat:
  Undertegnede er allergisk mot å kalle det fortreffelige kollektivet for en blogg. Først og fremst fordi majoriteten av landets bloggere produserer og publiserer uinteressant søppel

  Dette får meg til å undres litt om reklamen jeg nevnte.
  Er det så at du er så perfekt og kollektivet er så perfekt at dere kan til de grader heve seg over andre ?
  Eller er det slik at kvalitet ikke har noe med ordet blog eller blogging å gjøre, snarere medie og form ?

  2. Ikke mer enn når jeg tilfeldigvis ser på tv. Men, du svarer ikke. Er gode og dårlige reklamer fremdeles reklamer ?
  Akkurat som gode og dårlige blogger ?

  3. Formålene jeg mente var eksempel, noe jeg tror du skjønner.

  4. At du ikke kan svare på bruken av pengene forteller også sitt om kvaliteten på denne überbloggen.

  5. At du er mot at Obama fikk prisen har ingen ting med saken å gjøre. Jeg diskuterer prisen og pengene og føringene som følger med….

  6. Selvfølgelig vil du ikke en gang tenke på hva Fritt Ord gjør og hvem som kan vinne Fritt Ord prisen.
  Det kan kreve hjerneaktivitet.

  Svar
  1. Pål Hafstad Thorsenpaht Innleggsforfatter

   «Undertegnede er allergisk mot å kalle det fortreffelige kollektivet for en blogg. Først og fremst fordi majoriteten av landets bloggere produserer og publiserer uinteressant søppel.» – La meg da få understreke ordet majoriteten. Det vil si at det finnes en minoritet i bloggveldet som leverer bedre enn søppel. Tar du poenget?

   Jeg ser for meg at Fritt Ords prosjektmidler treffer i sistnevnte gruppe, som ikke skriver side opp og side ned om dagens outfit, frokost, lunsj og middag. Men som har et snev av dybde i sitt innhold og som både har journalistiske og essayistiske innfallsvinkler.

   Resten av kommentarene dine er uinteressante å svare på.

   Svar
 3. Pål Hafstad Thorsenpaht Innleggsforfatter

  @Haakon: Du har tydeligvis et ektefølt engasjement, for ett eller annet. Antall utropstegn og spørsmålstegn tatt i betraktning. Til dine spørsmål:

  1) Du blogger altså ikke fordi det andre blogger om er søppel ???? Svar: Jeg skjønner ikke spørsmålet ditt. Men, skal forsøke å forstå. Jeg skriver definitivt ikke for kollektivet som en motvekt til andre blogger. Motivasjonen baserer seg altså ikke på hva andre blogger publiserer av søppel. Skrivekløe er årsaken. Kollektivet er løsningen.

  2) Registrerer at du ser mye Friele-reklame. Godt for deg. Jeg drikker Friele kaffe.

  3) Det har seg slik at det er Fritt Ord som har utlyst prosjektmidler. Det er altså ingen konkurranse. Men du får diskutere reglene med Fritt Ord, ikke meg. Pengene skal forøvrig gå til bloggprosjekter. Ikke til AIDS-saken eller minerydding. (Jfr Fritt Ord) http://www.fritt-ord.no/no/hjem/mer/blogg_utlysning_av_prosjektmidler/

  4) Du synes jeg er på viddene. Hyggelig. Jeg bor i Bergen. Vi har vidden rett opp på et av byens syv fjell. I dag regner det nok på vidden.

  5) Nobels Fredspris er noe bra skudd i blinde i sammenligning med at Fritt Ord utlyser prosjektmidler til blogging. Forøvrig kan du lese kollektivets artikkel med kritikk mot forrige tildeling av prisen: http://skrivekollektivet.com/?p=511

  6) Til slutt uttrykker du at undertegnede ikke forstår hva Fritt Ord er. Takk for tilliten! Det har nok ingenting med partiboken å gjøre (…) Vil anbefale deg å ta en titt på følgende lenke, så kan du lese litt om Fritt Ords formål, i korte trekk: http://www.fritt-ord.no/no/om_fritt_ord/category/stiftelsens_formal/

  Avslutningsvis så vil jeg ikke løfte en finger for å gi deg et tilsvar på at du blander inn Vebjørn Selbekk, radikale muslimer m.m. inn i din kommentar. Det er totalt uinteressant.

  Mitt innlegg handlet om: «Skal Skrivekollektivet søke om en slump med penger fra Fritt Ord prosjektmidler, eller vil dette bryte med kollektivets verdier?»

  Svar
 4. Tilbakeping: Om Skrivekollektivet og Fritt Ord

 5. Haakon

  Jeg skjønner ikke holdningene dine i det heletatt, jeg.
  Du blogger altså ikke fordi det andre blogger om er søppel ????

  Vet du – en av de beste reklamene jeg ser på tv i Norge er Friele kaffe sine reklamer. De er lange, harmoniske, informative og stemningsskapende.
  Selv om Se og Hør og Kiwi har møkkareklamer i forhold til Friele er likevel frielses innslag mellom programmer reklame ????

  Når man utlyser en konkurranse eller en premie bør det ikke være noe om hva pengene går til. Jeg er med andre ord uenig med deg.
  Grunnen er : Om en søker ønsker å støtte AIDS saken med pengene så er det bra.
  Om en annen søker ønsker å støtte mineskadde barn så er det også bra.
  Om en tredje ønsker å støtte minerydding er det også topp.

  Men – er det avveiningen om hva som er best av disse sakene Fritt Ord skal jobbe med ????
  Jeg syns du er på viddene.
  Se på den jeveste prisen av alle : Nobels Fredspris. Følger det med noen klausul der om hva pengene skal gå til ?
  Nei! Det er en premie tli noen som har arbeidet hardt for en sak. Trolig går mye/alt av penger til en eller annen funksjon rundt den saken.
  Og, om vinneren følger for å ta premien som en personlig seier så er det vel undt. Er det ikke ?

  Til slutt avslutter du med å vise at du ikke forstår hva Fritt Ord er.
  Fritt Ord handler ikke om å si det folk liker å høre. Eller hva de med partiboka vil høre.
  Det er akkurat motsatt!
  Det handler om at de som står for noe tørr å ta tak i det de stå frem og presentere noe de vet de får kjeft for, får bråk for.
  Eksempel kan være publisering av Muhammed tegningene. En idiotisk ting å gjøre mener jeg.
  Ikke ut fra yttringsfrihet men ut fra fornuft. At man har yttringsfrihet betyr ikke at man er forpliktet til å benytte den mener jeg.
  La oss ta et tenkt eksempel :
  Likevel gjorde Vedbjørn Selbekk dette. Og det er i slike saker de som tørr å ta upopulære avgjørelser Fritt Ord kommer inn.

  Radikale muslimer vil da si som deg : Selbekk står for hat, ydmykelse, han skaper utsabilitet i verden og angriper folk som ikke kan forsvare deg.

  Argumentere omtrent som du gjør.

  Svar
 6. Tilbakeping: Tweets that mention Vil Skrivekollektivet ha Fritt Ords skitne penger? -- Topsy.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*