Desemberkalenderen: Et forsvar for arbeiderklassen

Av | 11. desember 2011

Da Jørgen og jeg ifjor brukte desember på å skrive ett innlegg daglig her på Skrivekollektivet, ønsket vi å “løfte frem fenomener, debatter, mennesker, nettsteder, organisasjoner eller popkulturelle nedslag som har inspirert oss, eller på annen måte gjort 2010 til et godt år”, som det het den gangen. Det kan vi ikke gjøre i år, for 2011 har ikke vært noe godt år. Men bortsett fra det er Desemberkalenderen tilbake med samme formål som sist; å se tilbake på kulturelle og politiske fenomener fra året som snart er over. I dag: Owen Jones.

___________________

 

Akkurat nå leser denne skribent Owen Jones’ bok Chavs. The demonization of the working class, et rasende oppgjør med den britiske middel- og overklassens syn på arbeiderklassen. Jeg er ikke ferdig, men løper risken likevel: Chavs er årets mest nødvendige bok. Owen Jones presenterer over tre hundre sider et koherent argument for hvordan medier, politikere og overklassen bruker all sin makt på å håne, latterliggjøre og umyndiggjøre dem som ikke har like mye som dem selv. Det er gjort før – Magnus Marsdals FrP-koden og Rune Lykkebergs Kampen om sandhederne er gode, skandinaviske slektninger – men aldri med så stor presisjon og på et så riktig tidspunkt som her. Jones’ bok ble sluppet i september i år. Da var det to måneder siden fantasiavisen News of the World måtte lukke etter hackingskandalen mot potensielt tusenvis av uskyldige, vanlige mennesker, det var noen få uker siden de enorme gateopptøyene i Tottenham i London, og det var enda noen uker til finansminister la frem fremskrivningen av Storbritannias verste kuttbudsjett i manns minne. 2011 har vært et marerittår for vanlige folk.

 

Owen Jones er bare 27 år gammel, men skriver fast og godt i The Guardian, og er på full fart mot å fylle tomtommet etter nå diskrediterte Johann Hari (mer om det her) som den unge, britiske venstrefløyens viktigste premissleverandør. Vi lever i en tid hvor arbeidsfolk over hele Europa blir latterliggjort for manglende arbeidsmoral og får skylden for finanskriser som deres dårlige ledere og åleglatte finansfyrster har skapt (Spania, Italia, Hellas). Sosialhjelpsmottakere og deres forsvarere blir skjelt utog anklaget for å være griske latsabber (Danmark). Presidentkandidater vil myke opp loven mot barnearbeid for å «gjenopprette respekten for arbeid i fattige nabolag» (Newt Gingrich, USA»). Politikere som vil narkoteste arbeidsløse bare fordi…fordi…fordi de er arbeidsløse (Nikki Haley, USA).

 

Det er tøffe tider. Owen Jones’ nye bok Chavs får desemberkalenderens varmeste anbefalinger. Nå må jeg gå og lese den ferdig.

3 tanker om “Desemberkalenderen: Et forsvar for arbeiderklassen

  1. Tilbakeping: Skrivekollektivet » Desemberkalenderen: Ang. hat

  2. Tilbakeping: Skrivekollektivet » Desemberkalenderen: «Right now I’m dating a guy, and I couldn’t be happier»

  3. Tilbakeping: Skrivekollektivet » Desemberkalenderen: (Nesten) alt (nesten) tilgitt

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*