Hva Justin sa

Av | 18. februar 2011

Neste uke kommer Skrivekollektivet til å forvandles til en one stop shop for alt du trenger å vite om Oscar-utdelingen, etter at noen av nettstedets skribenter har sett rubbel og bit av de ti filmene som er nominert til beste film – og vi kan love pasjonert kritikk og en hel del kontrære meninger om feltet. Men først, la oss ta på alvor Kollektivets selvpåførte rykte som en blogg som i all hemmelighet er skrevet av 13 år gamle jenter. La oss snakke litt mer om Justin Bieber.

Det har vært noen merkelige uker for verdens mest kjente 16-åring, som har verdens mest pasjonerte, skumleste og potensielt livsfarlige fans. Sist helg hadde endelig (?) den velstelte guttungens fullengdes dokumentarfilmdebut Never Say Never premiere, til dårlige anmeldelser og fine åpningstall. I ukene i forkant har Bieber gjort det han er aller best på, å sjarmere buksedraktene av bestemødre og hipstere alike på talkshows og hypede TV-events, slik han med strålende resultater har gjort tidligere hos Graham Norton og Ellen DeGeneres og fandens oldemor. Hos Jon Stewart leverte han en troverdig imitasjon av sjefen selv, og i korte glimt hos Conan O’Brien viste den blide kanadieren at han har skjønt ihvertfall et minimum av hvilke verbale særegenheter Barack Obama støtter seg til. Litt senere på uken fikk vi en påminnelse om at det fortsatt kanskje er det eneste han kan om politikk.

Et eller annet sted i PR-avdelingen i hovedhuset på Bieber Inc. finnes det sannsynligvis en stor plakat hvor det står «Ikke snakk med Rolling Stone», underskrevet av alt fra Rufus Wainwright til Stanley McChrystal. Wainwright fucket opp det skjøre forholdet til sin far etter en tur på musikkmagasinets forside, og den tidligere Afghanistan-sjefen McChrystal var ganske plutselig ikke  det lenger bare dager etter at magasinet trykket et intervju hvor han la seg ut med Obama-administrasjonen. Skrivekollektivet har forklart den magiske tiltrekningskraften RS har tidligere, men Justin har åpenbart ikke  lest oss enda, selv om vi tilogmed var snille med selvbiografien hans. Denne uken slapp nemlig Rolling Stone nyheter om sin neste utgave, der en morsk Bieber pryder forsiden, og inni magasinet bryter han en rekke råd medierådgiverne hans trolig kunne tenke seg at han ikke hadde brutt. Et av de mest benyttede metaforene i amerikansk politikk er bildet om the third rail, den politiske saken folkevalgte vegrer seg for å røre ved, fordi de vet at resultatet av for åpenhjertig tale om spørsmålet kan bli offentlig latterliggjøring og hurtig død. Øverst på den listen står abort, og dernest verdispørsmål som homofili og slikt som finansiering av helsevesenet, det som i våre dager kalles ObamaCare.

Møt lille Justin fra Canada, han som synes at krig er meningsløst («Canada doesn’t go around attacking people»), og som tipser fans og haters om at «if they don’t buy my albums, I go away». Hadde han holdt seg til den slags, hadde alt vært glemt i morgen. Men, nei. Nei, nei, nei. Her er Justin om abort:

«I really don’t believe in abortion,» Bieber says. «It’s like killing a baby.» How about in cases of rape? «Um. Well, I think that’s really sad, but everything happens for a reason. I don’t know how that would be a reason. I guess I haven’t been in that position, so I wouldn’t be able to judge that.»

Her er Justin om homofili:

It’s everyone’s own decision to do that. It doesn’t affect me and shouldn’t affect anyone else.

Og, for å virkelig sikre seg at alle skjønner at denne gutten ikke er redd for noe som helst; her blander Justin Bieber seg i debatten om det amerikanske helsevesenet:

«You guys are evil,» he jokes. «Canada’s the best country in the world.» He adds, «We go to the doctor and we don’t need to worry about paying him, but here, your whole life, you’re broke because of medical bills. My bodyguard’s baby was premature, and now he has to pay for it. In Canada, if your baby’s premature, he stays in the hospital as long as he needs to, and then you go home.»

Oh, no, he didn’t.

Selv i et USA som er så tungt polarisert som i dag, er det vanskelig å slippe unna med å si så ladede ting som det unge Bieber gir uttrykk for i neste måneds Rolling Stone, særlig om abort. I sitt unge hode vrir popstjernen virkeligheten tilbake til før den epokegjørende høyesterettsdommen Roe v. Wade fra 1973, loven som fastslo at abort er et lovlig medisinsk inngrep. Det er neppe spesielt lurt, selv om nyere popmusikkhistorie viser at det dessverre er enda verre å stå på motsatt side i tidens kulturkamper, som Dixie Chicks sikkert kan fortelle ham om. Men litt kred skal han få: Skrivekollektivet har tross alt tidligere gitt bøtter av ros til den litt eldre Daniel Radcliffe for å tørre å si sin hjertens mening – og Biebers lite gjennomtenkte betraktninger om verden sett fra tenåringsperspektiv er uansett både klarere og modigere enn dem for eksempel gårsdagsnyheten Akon har gitt til kjenne. Alle mennesker skylder seg selv å høre hans bestillingsverk No Labels, som er laget på oppdrag for en sentrumsorientert tenketank. Her er et uforståelig utdrag:

We may not understand this whole process and how things go
I’m just an ordinary man tryin’ to live free and god knows
See a man with a blue tie
See a man with a red tie
So how about we tie ourselves together and get it done
Do what’s right for America

Selv Bieber gir mer mening, ikke sant?

Det er hardt å være ung i popbransjen, men Justin Bieber ser foreløpig ut til å børste av seg det meste som kommer i veien for ham. Det er ingenting som tyder på at Bieber umiddelbart vil møte de samme problemer som den forrige globale sensasjonen, Miley Cyrus, har støtt på. Hun var også, som vi husker, i stormens øye etter et «kontroversielt» oppslag i Vanity Fair, men kom tilbake og tjente penger og solgte plater. Likevel er ikke alt som det skal være; i et nytt intervju med GQ Magazine snakker faren hennes, Billy Ray Cyrus, hjerteskjærende åpent om hvordan datterens stjernestatus har påvirket ham. Det er ikke hyggelige saker, og viser hvor stor fallhøyden kan bli hvis man ikke ser hvor man går.

Jeg tror Bieber klarer seg, men en fotfeil er verre enn de andre: Justin Bieber kunne sikkert tenke seg at hans mangelfulle teori om at homofili er et «valg» ville blitt sluppet i en litt annen uke enn den hvor Lady Gaga gjenintroduseres for verden med singelen Born This Way. Stien er tråkket opp for en showdown mellom popverdenens to største fenomener, hvis de selv ønsker. Det er en kamp Bieber fort kan tape. Men noe tyder på at han ikke vil la seg affisere; da han møtte talkshowverten Chelsea Handler denne uken, ble han bedt om å synse om hva han mener om Gagas kjøttkjole, og det allerede berømte egg-stuntet på den røde løperen under Grammy-gallaen. Hollywoods mest frittalende tenårings svar?

«I thought both were weird! People say it’s artistic or stuff. I’m just like, ‘You’re an egg!».

Oh yes, he did.

3 tanker om “Hva Justin sa

  1. Tilbakeping: Will&Kate: Slapp av – LiveAid er verre

  2. Tilbakeping: Justin og jakten på Madison Square Garden

  3. Tilbakeping: Tweets that mention Hva Justin sa -- Topsy.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*